Випадок паралічу виявлено у 12-річної дитини на Закарпатті

4 листопада 2021 о 11:24
1755

У Закарпатській обл. підтверджено параліч у 12-річної дитини. Зразки її біоматеріалів були надіслані до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Гельсінкі. Наразі проводиться подальше епідрозслідування та дослідження, щоб встановити причини паралічу у дитини.

Подробиці

Випадок було виявлено під час здійснення регулярного епідеміологічного нагляду за випадками гострого в’ялого паралічу.

Дитина не мала щеплень від поліомієліту, зараз вона перебуває під наглядом лікарів. Рівень охоплення щепленнями від поліомієліту в регіоні залишається низьким: станом на 1 жовтня три дози вакцини отримали лише 49,6% дітей віком до 1 року.

Єдиний спосіб захистити дитину від поліомієліту — щеплення. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей вакцинують від поліомієліту у віці 2; 4; 6; 18 міс, 6 і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Усі регіони забезпечені якісними ефективними вакцинами в достатній кількості.

Довідково

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке може спричинити параліч. Уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються. Ліків від поліомієліту не існує.

Поліовірус поширюється від людини до людини через кал та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Може довго залишатися на іграшках і поверхнях. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована особа незалежно від віку. Найбільш сприйнятливі до вірусу діти віком до 5 років.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua