В Україні запровадять надання сучасної мультидисциплінарної реабілітаційної допомоги

4 листопада 2021 о 11:13
1394

3 листопада 2021 р. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив постанову «Питання організації реабілітації у сфері охорони здоров’я». Впровадження документа забезпечуватиме практичне впровадження нової моделі надання реабілітаційної допомоги і надасть можливість контролювати її  результативність та якість.

Подробиці

Постановою затверджуються:

  • Порядок організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я;
  • Типове положення про реабілітаційне відділення, підрозділ;
  • Типове положення про мультидисциплінарну реабілітаційну команду*.

Відтепер на підставі сучасного міжнародного досвіду регламентуватимуться:

  • надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я впродовж гострого, післягострого та довготривалого реабілітаційних періодів;
  • необхідний обсяг реабілітаційної допомоги,
  • формати можливого надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я на первинному, вторинному та третинному рівнях медичної допомоги та міжсекторально поза межами сфери охорони здоров’я.

Також вперше запроваджуються рамкові вимоги щодо навантаження та організації роботи фахівців з реабілітації, загальні принципи функціонування мультидисциплінарних реабілітаційних команд, принципи взаємодії фахівців з реабілітації з медичними працівниками нереабілітаційних професій.

Все це дасть можливість запровадити сучасну мультидисциплінарну реабілітаційну допомогу, організовану за єдиними принципами та на засадах доказової реабілітації, із залученням повного складу фахівців з реабілітації.

Довідково

Мультидисциплінарна реабілітаційна команда (МДРК) складається з фахівців з реабілітації, кожен член якої проводить реабілітаційне обстеження, бере участь у встановленні мети та завдань реабілітації, планує та реалізує свою програму терапії, в результаті члени МДРК спільно створюють індивідуальний реабілітаційний план пацієнта. Лікар фізичної та реабілітаційної медицини є лікуючим лікарем, контролює медичну складову реабілітації та координує дії членів МДРК.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua