Створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність

3 листопада 2021 о 14:15
1320
Спеціальності :

МОЗ України надає додаткове роз’яснення для лікарів щодо створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Хто може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) може сформувати лікуючий лікар. Створювати МВТН фельдшери чи медичні сестри не можуть.

Як створити МВТН в стаціонарі?

Лікуючий лікар при госпіталізації має зафіксувати стан людини і на підставі цього сформувати МВТН. При виписці пацієнта на підставі медичного запису про виписку лікуючий лікар може також створити МВТН, щоб уточнити строк завершення періоду непрацездатності або ж для продовження випадку тимчасової непрацездатності для амбулаторного доліковування (на строк не більше 3 днів після виписки).

Як сформувати медичний висновок для пацієнта, який потрапив до лікарні без свідомості?

Якщо пацієнта неможливо ідентифікувати, лікар реєструє його (у Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я) як неідентифіковану особу. Для такого пацієнта формується МВТН на підставі медичних записів про неідентифікованого пацієнта. Після того як людина прийде до тями, лікар його ідентифікує, поєднує запис із попереднім (неідентифікованої особи) та формує йому новий медичний висновок на підставі цього медичного запису.

Дізнатися більше про механізм формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність можна в наказі МОЗ від 1 червня 2021 р. № 1066 (зі змінами) «Деякі питання формування медичних висновків та проведення їхньої перевірки».

Також розібратися, як створювати МВТН можна на онлайн-курсі від НСЗУ.

Читайте також «Електронні лікарняні: відповіді на найпоширеніші запитання».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr