Перехід на зимовий час без шкоди для здоров’я

29 жовтня 2021 о 11:07
475
Спеціальності :

У ніч проти 31 жовтня Україна змінить час на «зимовий». Переведення годинників означатиме, що світловий день стане коротшим, а брак сонячного світла позначається на загальному самопочутті.

Поради для комфортного переходу на зимовий час

Зміна світлового дня може спричиняти дратівливість і відчуття стомленості. Ось кілька порад, які будуть корисними для здоров’я.

При можливості виходьте на вулицю в денну пору доби

Це один зі способів отримання вітаміну D. У час, коли ніч стає довшою, а день — коротшим, ми ризикуємо отримати дефіцит цього вітаміну. Тож варто проконсультуватися з лікарем щодо застосування профілактичної дози вітаміну D.

Підготуйте організм до раптової зміни графіку

За кілька днів до переведення годинників спробуйте лягати спати на 15–20 хв пізніше. Сон має бути регулярним і мати приблизно однакову тривалість.

Дотримуйтеся гігієни сну

Відкладіть телефон щонайменше за годину до сну. Світло екранів стимулює мозок, перешкоджає виробленню мелатоніну, гормону, який спричиняє сонливість. Замість перегляду телевізора оберіть читання книги, прийміть теплий душ та приглушіть світло.

Додайте активності у своє життя

Навіть легка руханка покращить ваш сон. Проте тренуйтеся не пізніше ніж за 4 год до відпочинку, оскільки підвищення температури тіла може ускладнити процес засинання.

Вечеряйте в один і той самий час

Їжте більше білків та корисної клітковини, менше вуглеводів. Наші цикли сну і спосіб харчування пов’язані між собою. Намагайтеся не переїдати.

Ці поради корисні не лише в період короткого світлового дня. Тож дотримуйтеся їх завжди й будьте здорові!

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr