Медична допомога пацієнтам з інсультом у Програмі медичних гарантій

29 жовтня 2021 о 10:51
562

29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. Медична допомога при інсульті є одним із пріоритетів у Програмі медичних гарантій. Для пацієнта вона безоплатна у закладах, які уклали договір з НСЗУ.

Чим раніше пацієнти з інсультом починають отримувати медичну допомогу, тим більше шансів на успішне подолання хвороби без ризику інвалідності або смерті. За лікування кожного окремого пацієнта платить Національна служба здоров’я України (НСЗУ) за підвищеним тарифом.

З початку цього року заклади, які мають договір на медичну допомогу при інсульті, пролікували 72,5 тис. пацієнтів. За їх лікування НСЗУ заплатила лікарням понад 1,358 млрд грн.

Організація надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом

Наразі в Україні є 238 медичних закладів, які надають медичну допомогу при інсульті за договором з НСЗУ. Згідно із умовами договору у кожній такій лікарні цілодобово мають бути фахівці необхідної кваліфікації та обладнання для діагностики і лікування. Наприклад, комп’ютерної (КТ) або магнітно-резонансної томографії (МРТ), які дозволяють провести візуалізацію і точно визначити діагноз — без цього медична допомога не є ефективною.

Пріоритет НСЗУ — безпечна та якісна допомога для пацієнта. Тому важливо, щоб пацієнти потрапляли саме у ті заклади, які мають відповідний договір з НСЗУ. Він є своєрідним знаком якості. Для цього місцева влада має сформувати в регіоні такі маршрути пацієнта, щоб бригада швидкої доставляла пацієнта не в будь-який найближчий медичний заклад, а саме в той, який має відповідний договір з НСЗУ на лікування інсульту.

У 2018 р. пацієнтів з інсультом госпіталізовували до понад 700 закладів. У 2020 р. НСЗУ закупила цю послугу у 191 закладу, який відповідав вимогам. У результаті 80% пацієнтів з гострим мозковим інсультом потрапили до цих закладів, а рівень госпітальної летальності знизився на 6,2%. Як можна побачити, важлива не кількість медичних закладів, а їх спроможність надати якісну допомогу.

З’ясувати, де розташований найближчий медичний заклад, який має всі умови для лікування пацієнтів з інсультом, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77. Або за посиланням

Безоплатний пакет

Безоплатні послуги, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього:

  • первинний огляд;
  • термінова КТ або МРТ;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • тромболітична терапія включно з необхідними ліками;
  • ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин);
  • знеболення всіх етапів діагностики та лікування;
  • ліки з Національного переліку.

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. І допомогу медики надають безоплатно, незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr