Безбар’єрність як крок до універсального доступу до медичних послуг

28 жовтня 2021 о 11:24
599

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко 27 жовтня 2021 р. взяв участь у третьому засіданні Ради безбар’єрності, на якому було презентовано перший моніторинговий звіт Плану заходів на 2021–2022 рр. з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Коментар Віктора Ляшка

«Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні — це не лише про повноцінну інклюзію, а й важливий крок до досягнення більш глобальної мети — універсального доступу до медичних послуг, ключового завдання, задекларованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ми прагнемо, щоб медичні послуги стали максимально доступними для всіх, незважаючи на будь-які обмеження функціональності чи форми інвалідності», — зазначив під час виступу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

6 напрямів безбар’єрності

План заходів передбачає впровадження 6 напрямів безбар’єрності: фізичної, інформаційної, цифрової, суспільної, економічної та освітньої. До реалізації заходів залучені 16 міністерств, з них 7 реалізують флагманські проєкти. У цілому заплановано 236 заходів та 144 завдання.

Коментар Тетяни Ломакіної

Під час засідання радник-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна представила членам Ради «Довідник безбар’єрності» — гід з коректного спілкування, створення якого ініціювала перша леді О. Зеленська. Документ був рекомендований для використання органами влади в роботі.

«За результатами першого моніторингового звіту щодо виконання Нацстратегії із створення безбар’єрного простору, виконано 75% завдань, що були заплановані у Плані заходів. Це свідчить про те, що є міністерства, які ще не завершили виконання завдань та мають наздоганяти хід виконання Плану у наступному кварталі. Також необхідно, щоб Національна стратегія реалізовувалася у всіх областях України за участю влади та громадськості на місцях», — зазначила Т. Ломакіна.

На засіданні також була представлена Комунікаційна стратегія до Плану заходів із впровадження безбар’єрності, яка визначає стратегічні цілі та показники їх досягнення, наратив, ключові повідомлення, а також координує комунікаційну роботу всіх органів влади у цьому напрямку. Рада безбар’єрності затвердила цю стратегію.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua