Кількість нових випадків COVID-19 в Україні збільшуватиметься

27 жовтня 2021 о 14:26
933

Пропонуємо до уваги читачів Прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 27 жовтня — 9 листопада 2021 р. («Прогноз РГ-54») від Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2, в Україні (базова установа — Інститут проблем математичних машин і систем НАН України)

  1. В останні 2 тиж захворюваність продовжувала зростати, хоча темпи цього її помітно знизилися. Кількість нових випадків хвороби збільшилася в 1,5 раза за 2 тиж, кількість позитивних результатів тестів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) — у 1,7 раза, а нових госпіталізацій — у 1,47 раза. Смертність підвищилася майже вдвічі та вже перевищила максимуми весняної хвилі на 25%. Цього тижня вже оновлено рекорд смертності й очікується оновлення рекордів щоденних виявлень. Незважаючи на стійку тенденцію до зниження темпів поширення, зростання триватиме ще щонайменше 1–2 тиж навіть при збереженні цієї тенденції.
  2. Середня кількість нових виявлень в Україні збільшилася до 20 411 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 513 випадків смерті на день у середньому за останній тиждень. Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено поточну тенденцію до збільшення кількості нових виявлень) середня кількість нових випадків дорівнюватиме 22 960 (SEIR_U), 24 625 (Prophet) протягом тижня 27 жовтня — 2 листопада 2021 р. та 24 242 (SEIR_U), 28 929 (Prophet) — протягом тижня 3–9 листопада 2021 р.
  3. Кількість позитивних ПЛР-тестів суттєво перевищує кількість офіційних виявлень, причому значну частину цієї різниці забезпечує Київ, де виявлена найбільша неузгодженість між кількістю позитивних ПЛР-тестів і нових виявлень. У Києві щодня роблять вдвічі більше позитивних ПЛР-тестів, ніж виявляють випадків захворювання. За кількістю позитивних ПЛР-тестів Київ уже перевищив максимум весняної хвилі, тоді як зі статистики нових виявлень цього не видно.
  4. Сповільнення темпів зростання зареєстрованої захворюваності зосереджується на сході та півдні країни і, можливо, частково пов’язане з браком потужності виявлення та госпіталізації.
  5. За даними МОЗ щодо госпіталізацій серед вакцинованого та невакцинованого населення, інцидентність госпіталізацій серед повністю вакцинованих нижча на 87% порівняно з невакцинованими, а серед частково вакцинованих (однією дозою) — на 62%. Ці показники є оцінками ефективності повної та часткової вакцинації проти госпіталізацій.
  6. Спостережувана летальність майже не змінилася та перебувала у діапазоні від 2,7 до 2,9% для періодів 4–5 тиж тому, лікарняна летальність зросла у 1,5 раза порівняно з літніми значеннями, й досягла максимуму за весь час спостережень — 18%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nas.gov.ua