Опубліковано наказ МОЗ щодо вакцинації від COVID-19 дітей з 12 років.

27 жовтня 2021 о 14:20
4905

Наказом МОЗ України від 13.10.2021 р. № 2234 введено в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, від 1 жовтня 2021 р.

Рішенням МОЗ рекомендовано затвердити Позицію Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) № 27-09/2021-1 (офіційна заява) щодо рекомендації МОЗ стосовно окремих питань вакцинації проти COVID-19 в Україні.

Позиція НТГЕІ щодо вакцинації дітей проти COVID-19

У Позиції НТГІ, зокрема, наголошується на важливості своєчасної вакцинації дітей проти інфекційних хвороб, вакцинація проти яких передбачена Календарем щеплень.

Клінічні дослідження різних типів вакцин проти COVID-19 для різних вікових груп дітей тривають.

Вакцинація проти COVID-19 дітей, які не входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 та виникнення ускладнень, що не належать до груп пріоритетної вакцинації, може бути проведена за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

У випадку виникнення дефіциту вакцин проти COVID-19 пріоритетно забезпечити вакцинами проти COVID-19 дітей віком від 12 років та дорослих, які віднесені до пріоритетних груп вакцинації, мають високі ризики тяжкого перебігу COVID-19 та виникнення серйозних ускладнень від нього.

Враховуючи наявні дані з безпеки та ефективності вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років, а також зростання захворюваності на SARS-CoV-2 серед дітей, рекомендовано проводити вакцинацію осіб віком 12–17 років незалежно від приналежності до групи ризику за умови наявності щеплень, які відповідають віку з урахуванням затверджених протипоказань до вакцинації.

Застосування Comirnaty від Pfizer/BioNTech протипоказане у разі наявності в анамнезі серйозної алергічної реакції на один із компонентів вакцини.

Дітям, які перенесли міокардит або перикардит після першої дози вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech, необхідно відкласти введення другої дози в серії щеплень COVID-19 до отримання додаткових наукових даних.

Особи, у яких в анамнезі був міокардит, не пов’язаний з вакцинацією проти COVID-19, і вони більше не перебувають під наглядом кардіолога, повинні бути вакциновані проти COVID-19.

Рекомендовано відтермінувати вакцинацію проти COVID-19 дітей, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром, до отримання додаткових наукових даних.

Вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech для дітей віком від 12 років використовується за схемою введення 2 доз (0,3мл) з інтервалом між першою та другою дозами 21–28 діб.

Зважаючи на важливість рутинної вакцинації та необхідність швидкого охоплення вакцинацією проти COVID-19 дітей віком від 12 років, необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцин проти COVID-19 у дітей, які підлягають вакцинації, та введенням вакцин проти інших інфекційних хвороб, за винятком екстреної вакцинації та вакцинації проти грипу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua