Виявлення та профілактика поліомієліту в Україні

27 жовтня 2021 о 11:38
396

26 жовтня 2021 р. партнери  Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту провели у Києві пресбрифінг, щоб привернути увагу до цієї небезпечної хвороби.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Центрами з контролю та профілактики захворювань США (СDC) закликали українських батьків надолужити щеплення, щоб захистити дітей від поліомієліту.

Щоб поліовірус назавжди залишився у минулому, медична спільнота, науковці, уряди та світові партнери об’єдналися заради амбітної мети.

На підтримку заходів боротьби з поліомієлітом було створено Глобальну ініціативу з ліквідації поліомієліту, завдяки роботі якої кількість інфікувань зменшилася на 99%.

Донедавна лише кілька країн повідомляли про випадки інфікування поліовірусом. У жовтні 2021 р. поліомієліт став причиною паралічу у невакцинованої півторарічної дитини в Рівненській області.

Коментар Ігоря Кузіна

«Зараз вкрай важливо говорити про поліомієліт, адже він вперше за багато років повернувся в Україну. І поки триває епідеміологічне розслідування цього випадку, під загрозою – всі невакциновані діти віком до 5 років. Поліомієліт може спричиняти параліч на все життя, а іноді – призвести до смерті. Я закликаю батьків не ризикувати здоров’ям своїх дітей! Перевірте вакцинальний статус дитини і якщо ви відмовилися від щеплень або пропустили з якихось причин, зверніться до сімейного лікаря чи педіатра і надолужте їх. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей вакцинують від поліомієліту у віці 2; 4; 6; 18 міс, 6 і 14 років. Щеплення безоплатні, і всі регіони забезпечені якісними вакцинами у достатній кількості», — наголосив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Коментар Ірини Кисляк

Ірина Кисляк, фахівець відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я України, звернула увагу на групи ризику та закликала їх вакцинуватися.

«В першу чергу, потрібно переглянути свій погляд щодо вакцинації від поліомієліту батькам, чиї діти не отримали щеплення вчасно. Адже саме їхні діти можуть захворіти на цю недугу та поширити її», — зазначила пані Ірина.

Через підтверджений випадок ризик захворіти на поліомієліт з’явився в усіх областях України, особливо для нещеплених дітей віком молодше 5 років. Якщо у вашої дитини виникли такі симптоми: діарея, нудота, блювання, головний біль, біль у животі й горлі, лихоманка або кволість у руках чи ногах, потрібно негайно звернутися за допомогою до сімейного лікаря або іншого медичного працівника.

Міжнародні експерти радять батькам дітей віком до 5 років захистити їх від страшної хвороби, якщо ще цього не зробили.

Коментар Мурата Шахіна

«Поліомієліт у будь-якій країні є загрозою для всіх дітей у всьому світі. За перші 8 міс цього року в Україні лише 53% відсотки дітей віком до 1 року отримали свою дозу вакцини від поліомієліту. Сьогодні я звертаюся до українських батьків. Надзвичайно важливо, щоб ваші діти отримали щеплення згідно з національним календарем. Від поліомієліту немає ліків, і вакцинація є єдиним можливим захистом», — наголошує Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.

Згідно з національними та міжнародними вимогами зараз триває епідеміологічне розслідування та визначення обставин, включно з відстеженням контактів та посиленням лабораторного нагляду в регіоні. Це допоможе відстежити усі наявні та епідеміологічні випадки інфектування, а також встановити, як вірус потрапив у країну.

Коментар Гійома Сімоняна

«Багато країн Європейського регіону ВООЗ та всього світу повідомили про прогалини в охопленні плановою імунізацією. Причиною є пандемія COVID-19, оскільки системи охорони здоров’я та імунізації перевантажені реагуванням на COVID-19, а також розгортанням вакцинації проти COVID-19. При цьому будь-яке зниження або розрив у плановому охопленні вакцинацією створює можливості для поширення захворювань, яким можна запобігти вакциною, зокрема поліомієліту, серед нещеплених. ВООЗ та альянс ключових партнерів та зацікавлених сторін, включаючи ЮНІСЕФ, закликають країни та батьків залишатися пильними у боротьбі з цією хворобою. Жодна дитина не повинна страждати від хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації», — відзначив Гійом Сімонян, керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні.

Залежно від результатів дослідження, уряд за підтримки міжнародних партнерів розробить план дій, щоб зупинити поширення вірусу та захистити дітей.

Нагадаємо, поліомієліт — небезпечне вірусне захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть. Часто носії поліомієліту не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) чи розладу шлунка, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей вакцинують від поліомієліту у віці 2 міс, 4 міс, 6 міс, 18 міс, 6 років і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Вакцини якісні, тобто зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua
Фото Сергія Бека