COVID-19 у дітей: що мають робити батьки

26 жовтня 2021 о 12:36
714

За час пандемії COVID-19 в Україні коронавірусну хворобу діагностували у 152 790 дітей. Хвороба забрала життя 42 неповнолітніх українців. Наразі на COVID-19 хворіють понад 29 тис. дітей. З них на стаціонарному лікуванні перебуває 760 хворих на коронавірусну хворобу та 340 дітей з підозрою COVID-19. Зайнятість ліжок, призначених для неповнолітніх із COVID-19, становить 22%.

З 25 жовтня 2021 р. у більшості шкіл розпочалися канікули. Канікули — це вдалий час для батьків нагадати дітям основні правила, яких варто дотримуватися, щоб не захворіти на коронавірусну хворобу.

Навчіть дітей правильно мити руки

Розкажіть їм про те, чому важливо та як правильно мити руки, — не менше 20 секунд, ретельно та з милом, особливу увагу варто приділяти місцю під нігтями, там збирається найбільше бруду.

Щоб дитині було простіше орієнтуватися, чи достатньо часу вона миє руки, вивчіть з нею пісню чи вірш, який би тривав 20-30 секунд, або попросіть рахувати її до 30.

Нагадайте, що торкатися обличчя немитими руками — небезпечно.

Кашель та чхання

Поясність дітям, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання.

Під час кашлю та чхання потрібно прикриватися серветкою, після цього викинути її та вимити руки. Поясніть дітям, що таким чином можна попередити поширення вірусу.

Використання масок

Розкажіть їм про те, що захисну маску важливо використовувати не лише у школі, а у всіх інших громадських місцях.

На своєму прикладі покажіть, як це правильно робити.

Вона має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот. В Україні діти віком з 12 років мають користуватися захисними масками у громадських місцях.

Захисну маску треба змінювати кожні 2 год та тоді, коли вона стала вологою.

Попросіть дитину дотримуватися дистанції у громадських місцях.

Якщо дитина захворіла, то тримайте її вдома. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтеся з сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтеся тримати хворих і здорових дітей окремо.

Будьте чесними та відкритими з дітьми, коли вони ставлять питання щодо коронавірусної хвороби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr