Як зробити медичний заклад успішним та економічно ефективним

26 жовтня 2021 о 12:01
433

За Програмою медичних гарантій–2021 консультативно-діагностичний центр (КЦД) Дніпровського району м. Київ  уклав договори за 13 пакетами на загальну суму понад 157 млн грн. Центр розташований у найчисельнішому районі столиці і є популярним не лише серед киян. Завдяки впровадженню у медичній системі принципу екстериторіальності, 10% пацієнтів КДЦ Дніпровського району — з передмістя.

Допомога київської влади дозволила закладу увійти у медичну реформу підготовленим: була сформована структура центру закуплене новітнє медичне обладнання, надавалася фінансова підтримка.

Коментар Даніеля Карабаєва

«Трансформація фінансування системи охорони здоров’я дала нам незалежність. Самостійно плануємо стратегію розвитку та витрати.

У І кв. 2020 р. заклад фінансувався з міського бюджету. А вже цього року максимум коштів ми заробляємо за угодами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Питома вага фінансування від місцевої влади значно зменшилася на майже 22%. А частка Програми медичних гарантій як джерела доходу у 2021 р. зросла на понад 23% і становить 76%.

За минулий рік ми отримали від НСЗУ 91,7 млн грн. І лише за півроку цього року — 95,4 млн грн. Найбільше коштів ми заробили за такими напрямами: амбулаторна допомога —  53,9 млн грн, реабілітаційні послуги — 36 млн грн та ведення вагітності — 2,5 млн грн.

Моє завдання як керівника незалежного підприємства знаходити можливості для того, щоб наш медичний заклад був привабливим місцем лікування для пацієнтів, комфортним для медичних працівників, та закладом, що може заробляти кошти.

Фінансова допомога від Київської міської держадміністрації (КМДА) дала змогу акумулювати зароблені нами кошти на те, що вважаємо дуже важливим. Це —  поліпшення умов перебування пацієнтів та умов праці медичних працівників. Ми вклали зекономлені кошти в обладнання та його утримання. До кінця року близько 25 млн грн ми вкладемо у поточні та капітальні ремонти і закупівлю обладнання.

Також у рамках програми «Здоров’я киян» місцева влада надає нам безповоротну фінансову допомогу. У 2021 р. це  5 тис. грн лікарям, 4 тис. грн — спеціалістам з вищою та неповною вищою медичною освітою та 2 тис. грн — молодшим медсестрам. А також фінансує зарплати військово-лікарській комісії та логопедам.

Загалом з 2020 р. зарплата наших працівників дуже змінилася. А у вересні цього року середня зарплата лікарів нашого закладу становить 28 тис. грн, медсестер — понад 23 тис. грн, молодшого медичного персоналу — 15 тис. грн. Це стало можливим завдяки  внесенню змін у колективний договір.

Щоб стати ефективним підприємством, почали активно працювати на ринку медичних послуг. Рекламуємо себе, беремо участь у тендерах. Минулого року виграли  тендери і уклали угоди на надання медичних послуг юридичним особам майже на 5 млн грн. Активно працюємо зі страховими компаніями. Наш заклад є для них привабливим, бо надаємо увесь спектр медичних послуг, водночас наші ціни є конкурентними порівняно з приватними клініками.

Незважаючи на чимало проблем, як керівник я твердо переконаний у тому, що сьогодні у медичній галузі є усі можливості для ефективного управління, ефективно господарювання та менеджменту».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua