Кластерні консультації щодо якісної і доступної медичної допомоги

22 жовтня 2021 о 16:07
617

21 жовтня 2021 р. відбулися консультації власників закладів охорони здоров’я міста Київ та Київської обл. з представниками Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Міністерства розвитку громад та територій, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ), Асоціації міст України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» щодо фінансування та розвитку медичних послуг на території.

Під час консультацій обговорили  співпрацю та взаємодію НСЗУ, власників та менеджменту медичних закладів, роль місцевої влади у формуванні медичної інфраструктури регіону та багато інших актуальних питань.

Коментар Олексія Яременка

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексій Яременко зазначив: «Закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування своїх мешканців у регіоні. І має робити усе, що від них залежить для того, аби медична допомога ставала якіснішою і доступнішою для мешканців цих регіонів. Надважливою є розбудова спроможності та визначення місця кожної лікарні в загальній мережі. Завдяки системній підтримці з боку місцевої влади медичний заклад надаватиме якісні послуги європейського зразка. Плануючи мережу медичних закладів у громадах, закликаю враховувати дані електронної системи здоров’я, аналітику МОЗ та НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів щодо їх розвитку. Ми завжди готові вам допомагати».

Централізація і децентралізація медичних послуг

Виступаючи перед учасниками заходу, заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко наголосила, що регіональній владі слід формувати мережу закладів, яка б відповідала потребам громадян.

«Медична послуга повинна бути доступною для пацієнтів, зокрема територіально. Водночас спеціалізовані послуги потрібно централізувати. Не може в кожній районній лікарні працювати перинатальний центр чи кардіоцентр. Завдяки електронній системі охорони здоров’я ми починаємо розуміти реальну потребу у медичних послугах, структуру цих послуг, їх кількість. Це інструмент, який допоможе також місцевій владі проаналізувати сильні і слабкі сторони, вирішити, що доцільно розвивати і куди вкладати гроші.

Децентралізувати послуги означає наблизити їх до пацієнта. Децентралізувати можна первинну, паліативну допомогу, лікування основних інфекційних та неінфекційних захворювань. Водночас є послуги, які потрібно концентрувати в спроможних закладах, тобто централізувати. Тоді кількість переходить у якість допомоги. Це такі послуги, як хірургія, пологи та лікування онкопатології. У централізації послуг є також економічна доцільність, адже діагностика і обладнання є дороговартісними», — зазначила Т. Бойко.

Якісна і доступна медична допомога

Як зробити медичну допомогу якісною та доступною у регіоні, а також про відповідальність місцевої влади у розробці маршруту пацієнта розповіла директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

“У Центральному регіоні проживає близько 9 млн осіб. Половина з них — у Києві та Київській обл. З НСЗУ уклали договори за Програмою медичних гарантій понад 320 медичних закладів. З них 85 закладів надають первинну медичну допомогу, 155 — спеціалізовану медичну допомогу.

Місцевій громаді важливо пріоритезувати послуги у сфері охорони здоров’я, які розташовані на території громад. Наші рекомендації, і загальний принцип, якого дотримуються усі успішні системи охорони здоров’я, — децентралізуй, якщо це важливо, централізуй, якщо це необхідно.

Дані ЕСОЗ свідчать, що за 9 міс 2020 р. в Україні 80% пацієнтів з гострим інсультом були госпіталізовані у спеціалізовані медичні заклади, які мали договір з НСЗУ. А в Київській обл. тільки 65% з діагнозом «гострий інсульт» були доправлені у лікарні, законтрактовані з НСЗУ. 35% не мали договору за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». Наша чітка позиція — такі пацієнти мають лікуватися у спеціалізованому закладі. Важливо чітко дотримуватися  клінічного маршруту пацієнта при госпіталізації до медичних закладів НСЗУ. І це — відповідальність  місцевої влади. Саме вона має налаштувати маршрути і забезпечити доставку пацієнтів до закладів, де їх врятують», — зазначила А. Горбатюк.

Директор департаменту охорони здоров’я Київської міської держадміністрації (КМДА) Валентина Гінзбург розповіла про досвід трансформації системи охорони здоров’я у територіальній громаді Києва.

Головний лікар Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Джам презентувала успішний кейс ефективного управління закладами охорони у співпраці з місцевою владою.

Захід відбувся за участю власників закладів охорони здоров’я, представників Міністерства охорони здоров’я України та НСЗУ, Міністерства розвитку громад та територій України, Всеукраїнської асоціації ОТГ, Асоціації міст України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua