Україна здатна повністю забезпечити себе вакцинами від COVID-19

22 жовтня 2021 о 14:18
436

Серед спожитих та наявних в Україні вакцин проти COVID-19 — 70% закуплені за рахунок бюджетних коштів, а з тими виробниками, які не дотрималися договірних зобов’язань, контракти були розірвані.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час виступу у Верховній Раді 22 жовтня 2021 р.

Коментар Віктора Ляшка

«Важливим є те, що незважаючи на значну підтримку світу в рамках ініціативи COVAX, сьогодні Україна здатна повністю забезпечити потреби свого населення за рахунок бюджетних коштів, 70% вакцин, спожитих або наявних в Україні вже сьогодні, — закуплені за бюджетні кошти. І це при тому, що я розірвав контракти з виробниками, які не дотримуються договірних зобов’язань», — заявив Віктор Ляшко.

Він наголосив, що всі вакцини, наявні в Україні, є безпечними, ефективними та включеними до переліку ВООЗ для екстреного застосування.

Україна отримає ще 16 млн доз вакцини проти COVID-19 до кінця року

До кінця року Україна гарантовано має отримати ще як мінімум 16 млн доз вакцини проти коронавірусної хвороби.

«Більш того, в нас є гарантії високого рівня поставок вакцин на наступні 2 роки з чіткими строками поставок та по конкурентній ціні», — підкреслив В. Ляшко.

Інфраструктура, яка забезпечує щеплення 

Наразі працює понад 3 тис. пунктів щеплення та 400 центрів масової вакцинації. Йдеться про лікарні, торговельно-розважальні та культурні центри, деякі відділення Укрпошти та залізничні вокзали.

«Щоб люди знали, де вакцинуватися, і чому це важливо, ми з березня розміщуємо інформаційні відеоролики на телебаченні, зовнішню рекламу, роздаємо листівки через партнерів, публікуємо статті в регіональних медіа, щодня інформуємо користувачів соціальних мереж та працюємо із пріоритетними групами на місцях. Лише на телебаченні за 6 міс тема вакцинації охопила понад 70% населення. І ми підсилюємо цей напрямок, адже тепер зможемо розмістити і за державний кошт рекламу важливості вакцинації на телеканалах», — підсумував міністр охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua