Забезпечення киснем та вакцинація від COVID-19 у центрі уваги народних депутатів

21 жовтня 2021 о 15:00
416

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 20 жовтня 2021 р. у режимі відеоконференції, заслухано інформацію про поточний стан із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19, хід вакцинації проти COVID-19 та забезпеченість ліжко-місцями для госпіталізації пацієнтів з COVID-19.

Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що на фоні стрімкого зростання захворюваності на коронавірус, в окремих регіонах виникли проблеми із госпіталізацією хворих на COVID-19 до закладів охорони здоров’я, а також надходять звернення про нестачу кисню.

Доповідь Ігоря Кузіна

Як повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, у цілому навантаження на систему охорони здоров’я залишається контрольованим.

Пацієнти, яким була призначена киснева терапія, займають 48% «ковідних» ліжок, при цьому фактична зайнятість становить 64%. Є можливість збільшення «ковідних» ліжок ще принаймні на чверть, і на рівні областей сформовані попередні плани використання внутрішнього резерву, а також плани перспективного залучення закладів охорони здоров’я до прийому хворих на COVID-19.

Наразі, за його словами, кількість госпіталізацій у країні продовжує переважати над виписками на 50%, що свідчить про продовження зростання захворюваності.

За добу 19 жовтня зафіксовано 18 912 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби, у тому числі дітей — 1447 та медичних працівників — 435. Більшість хворих інфіковані штамом «дельта».

Найбільше випадків захворювання зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій і Донецькій областях. Відповідними рішеннями ці області переведено у «червону» епідемічну зону.

За даними обласних та Київської міської державної адміністрацій, у закладах охорони здоров’я зараз відведено 63 925 ліжок для лікування хворих на коронавірусну хворобу, у тому числі 3230 призначені для лікування дітей.

Станом на 19 жовтня на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, які були визначені для надання допомоги хворим на COVID-19, перебувають 35 049 захворілих осіб і 5325 осіб — з підозрою на захворювання. Також на стаціонарному лікуванні перебувають 693 дитини, що становить 21,5% від загальної кількості виділених ліжок, та 356 дітей з підозрою.

І. Кузін наголосив, що 98–99% хворих на коронавірус, які потрапляють в стаціонар, не вакциновані.

Протягом останнього тижня фіксується понаднормове навантаження щодо викликів бригад екстреної медичної допомоги, пов’язане із захворюваннями на COVID-19.

За словами доповідача, наразі задіяні 28,5% апаратів штучної вентиляції легень, призначених для дорослих хворих на коронавірусну хворобу і 1,2% — для дітей.

Головний державний санітарний лікар України також поінформував про хід вакцинації, запевнивши, що створена інфраструктура спроможна задовольнити потребу.

«Два дні поспіль Україна демонструє нові рекорди щеплень. Так, за 19 жовтня зроблено понад 226 тис. щеплень, а, загалом за останній тиждень  вакциновано додатково 1,5% населення», —  повідомив доповідач, відзначивши зростання попиту на вакцинацію у регіонах «червоної» зони.

З початку вакцинації найвищий рівень охоплення демонструє Київ, далі йдуть Полтавська та Київська області. Найнижчі рівні охоплення на сьогодні спостерігаються у Волинській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко поінформував, що вже ухвалено рішення про перехід з 23 жовтня в «червону» зону карантину Сумської обл.

Під час засідання були обговорені такі питання:

  • забезпечення контролю за виконанням обмежувальних заходів;
  • забезпечення лікарень киснем;
  • вакцинації осіб, які перехворіли на COVID-19;
  • доступу до вакцинації в умовах підвищення попиту;
  • обліку осіб, які контактували з хворими;
  • забезпечення доступу до навчання вакцинованих студентів закладів вищої освіти;
  • видачі сертифікатів вакцинованим військовослужбовцям;
  • виділення додаткових коштів на боротьбу з коронавірусною хворобою.

Рішення Комітету

Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію, надану МОЗ, а також доручив Міністерству у триденний термін надати інформацію щодо:

  • забезпечення медичним киснем стаціонарних закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим та пацієнтам із підозрою на COVID-19;
  • план заходів для унеможливлення нестачі медичного кисню;
  • обсягів щоденного промислового виробництва кисню в Україні, а також кисню, який у разі необхідності може бути перерозподілений для постачання у медичні заклади.

Також МОЗ має розробити наказ щодо роз’яснення показань та порядку вакцинації осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua