Програма медичних гарантій на 2022 р.: якою вона буде

21 жовтня 2021 о 11:10
2366
Спеціальності :

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розпочала розробку Програми медичних гарантій на 2022 р. Вона створює доступ до безоплатної медичної допомоги для пацієнтів, яку держава оплачує з коштів державного бюджету. У 2022 р. планується збільшити бюджет Програми медичних гарантій на 34 млрд грн — до 157,5 млрд грн. Про це йшлося на пресконференції  «Програма медичних гарантій–2022. Плюс 34 млрд — що це дасть пацієнту?», яка відбулася 20 жовтня 2021 р. у Києві.

Т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов наголосив, що перелік безоплатних послуг та лікарських засобів у Програмі медичних гарантій залежить від бюджету, який спроможна виділити держава на систему охорони здоров’я.

«Щороку бюджет Програми медичних гарантій зростає. Це означає більше безоплатних медичних послуг для пацієнтів. У 2020 р. він  становив 72 млрд грн. Через неочікувану пандемію COVID-19 збільшився до 89 млрд грн. У 2021 р. бюджет Програми медичних гарантій становить 123,5 млрд грн.  Вже наступного року ми очікуємо збільшення бюджету на 34 млрд — до 157,5 млрд грн.

У межах Програми медичних гарантій–2021 первинці, центрам екстреної медичної допомоги, поліклінікам та спеціалізованим лікарням НСЗУ виплатила вже понад 51 млрд грн. З них за надання спеціалізованої медичної допомоги — понад 31 млрд грн, за первинну медичну допомогу — більш ніж 11,5 млрд грн, за екстрену медичну допомогу — понад 4,5 млрд грн.

Важливе місце займає надання допомоги хворим COVID-19. З 1 квітня  медичні заклади, які надавали та надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, отримали майже 5 млрд грн. За вакцинацію від COVID-19 НСЗУ виплатила 270 млн грн», — зазначив Д. Самофалов.

Підвищення тарифів

У ході пресконференції зазначалося, що у 2022 р. також планується підвищити тарифи на низку медичних послуг. Зокрема, на лікування онкологічних хвороб. Очікується, що у 2022 р. тариф за радіологічне лікування підвищиться на 16,5 тис. грн — до 53 тис. А за лікування пацієнта з онкогематологічними захворюваннями тариф збільшиться на 23 тис. грн — до 77 тис. Тариф за хіміотерапевтичне лікування становитиме від 38 тис. грн до 135 тис. грн за лікування дітей. НСЗУ також триматиме фокус на ранньому виявленні онкологічних захворювань. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг з ендоскопічних досліджень та мамографії в групі підвищеного ризику.

Особлива увага приділятиметься наступного року охороні материнства та дитинства. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг щодо надання допомоги при вагітності, пологах та допомоги новонародженим, які народилися хворими чи захворіли. Тариф на медичну допомогу при пологах зросте з 10 до 15 тис. гр. На 19 тис. планується збільшити тариф на медичну допомогу у складних неонатальних випадках — максимальний тариф становитиме 162 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Окремий акцент — на наданні екстреної допомоги для дітей, які потребують перевезення із лікарським супроводом. Для цього мають бути забезпечені належні умови та чітке дотримання принципу екстериторіальності. Додатково планується встановити підвищені вимоги для закладів, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу дітям, із збільшенням тарифу для таких закладів на 30% порівняно зі звичайним тарифом стаціонарної допомоги.

Нові пакети і вимоги

«Зважаючи на рівень смертності, пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту, до надання яких висуватимуться підвищені вимоги, а оплата відбуватиметься за підвищеним тарифом. У 2022 р. ми плануємо запровадити стаціонарозамінні форми лікування. Для цього відбуватиметься подальша деталізація тих медичних послуг, які пацієнт може отримувати амбулаторно, а також буде введено новий пакет «Хірургія одного дня». Продовжимо працювати для наближення послуг до пацієнта. Зокрема щодо охорони психічного здоров’я за допомогою мобільних команд з охорони психічного здоров’я, мобільної паліативної допомоги та лікування окремих інфекційних захворювань на первинному рівні» — наголосила у своєму виступі заступник голови НСЗУ Анна Фенчак.

Крім того, у 2022 р. планується підвищення на 135 грн капітаційної ставки лікарям, які надають первинну медичну допомогу. Стосовно медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, у 2022 р. визначеним закладам буде запропоновано укласти договір за пакетом «готовність до реагування на надзвичайні ситуації», зокрема інфекційного характеру. Цей новий пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів, а також інфекційну готовність країни на необхідному рівні.  Окрім цього, за пацієнтів, які пройдуть лікування коронавірусної хвороби, буде додатково сплачено за терапевтичним пакетом.

Нове у реімбурсації

Щоб зменшити витрати українців із хронічними захворюваннями на ліки, які необхідно приймати на постійній основі, у 2022 р. планується розширення програми реімбурсації лікарських засобів препаратами для лікування окремих неврологічних захворювань — хвороба Альцгеймера та Паркінсона. А також лікування хвороб органів дихання — хронічне обструктивне захворювання легень. Таким чином, пацієнти зможуть контролювати хронічні захворювання, не зазнаючи катастрофічних витрат та уникаючи госпіталізації.

Роль місцевої влади

У свою чергу заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко підкреслила, що поліпшення надання медичної допомоги залежить від управлінської спроможності керівників та власників медзакладів.

«Основна частина фінансування лікарням надходить відповідно до договору з НСЗУ. В середньому — понад 66% — це надходження за Програмою медичних гарантій. Проте за місцевим самоврядуванням залишається обов’язок утримувати заклад, оплачувати комунальні послуги, підтримувати матеріальну базу. Натомість ми бачимо, що підтримка з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. У середньому по Україні допомога від місцевих органів влади становить 14% від усіх доходів медзакладів. Найвищий відсоток у Полтавській обл. — 28%, найнижчий — у Чернівецькій 6% та Херсонській областях — 7%. Згідно із звітами, які нам щокварталу подають медзаклади, ми бачимо, що є власники медзакладів, які не оплачують своїм лікарням комунальні послуги. А це є вимогою закону. Таких закладів в Україні аж 101», — підкреслила Т. Бойко.

Вона наголосила, що органи місцевого самоврядування мають законодавчі обов’язки та важелі для організації надання медичної допомоги в регіонах, а також вони є власниками медзакладів. Тобто мають повноваження  реорганізовувати чи перепрофільовувати заклад; наймати на роботу його керівника; робити капітальні інвестиції у свою власність — ремонтувати, оснащувати обладнанням; приймати програми розвитку певних медичних напрямів та заохочення працівників.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua
Фото Сергія Бека