Українським ветеранам зможуть проводити трансплантацію кінцівок

20 жовтня 2021 о 14:49
440

20 жовтня 2021 р. Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови від 5.08.2020 року № 720 «Про затвердження Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України», яка регулює порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, а також їх ввезення та вивезення за межі митної території країни.

Для чого прийнято документ

Прийняті зміни сприятимуть вирішенню проблем учасників бойових дій, які втратили одночасно обидві руки чи ноги під час захисту від російської агресії. Повернути їх до повноцінного життя дозволяє трансплантація. Наразі в Україні відсутня технологія проведення таких операцій, проте є країни, які мають досвід їх проведення, готові робити ці операції для українських ветеранів з одночасним навчанням українських фахівців.

Прийнята постанова дає змогу проводити українським учасникам бойових дій трансплантацію кінцівок від українських донорів у зарубіжних закладах охорони здоров’я.

Згідно зі змінами Український центр трансплант-координації (УЦТК) отримав право вивозити за межі митної території України анатомічні матеріали людини (верхні та нижні кінцівки )для проведення трансплантацій в іноземних закладах охорони здоров’я учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь

  • в антитерористичній операції,
  • у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони,
  • відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях,

у випадку неможливості проведення такої трансплантації в Україні.

Факт встановлення можливості/неможливості проведення трансплантації кінцівок в Україні встановлюється УЦТК через направлення запитів до вітчизняних центрів трансплантації.

Трансплантацію кінцівок проводять в іноземних  закладах охорони здоров’я у рамках договорів про співпрацю між УЦТК та/або Центром трансплантації і іноземним медичним закладом, який може виконати таку операцію.

Довідково

Загалом протягом І–ІІІ кв. 2021 р. в Україні проведено 202 трансплантації. Найбільше операцій — з трансплантації нирки — 151.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua