Від локдауну країну може вберегти лише вакцинація — Президент

19 жовтня 2021 о 11:10
412

Система охорони здоров’я України готова до збільшення кількості випадків захворювання на COVID-19, проте єдиною альтернативою запровадженню локдауну є вакцинація.  Про це Президент України Володимир Зеленський заявив 18 жовтня 2021 р. в інтерв’ю одному з центральних телеканалів.

Коментар Володимира Зеленського

«На цьому роздоріжжі є два шляхи: вакцинація або локдаун. Ми кожного дня перебуваємо перед цим викликом і перед цим вибором. Я максимально проти локдауну — через економіку. Тому що немає локдауну, ми бачимо цифри — ми зростаємо. У нас зростає ВВП, зростає бюджет, наповнення бюджету цього року більше, ніж було заплановано», — зазначив Глава держави.

Президент підкреслив, що завдяки зростанню економіки в Україні наступного року можна буде підвищити мінімальну зарплату лікаря до 20 тис. грн, а середнього медичного персоналу — до 13,5 тис. грн.

В. Зеленський наголосив, що система охорони здоров’я готова до зростання захворюваності на COVID-19. Водночас попри забезпеченість лікарень киснем, медичні заклади не зможуть витримати великої кількості хворих, тому єдиним способом уникнення такої ситуації є вакцинація.

«Коли збільшується кількість хворих людей, жодна система не витримає. У нас сьогодні одна з найбільших у Європі систем за кількістю ліжок щодо готовності по кисню. Але 300 чи 500 тис. (хворих. — ред.) ніхто не витримає», — сказав Президент.

Тому, за словами Глави держави, громадяни повинні масово вакцинуватися, щоб уникнути посилення карантину в країні. Зі свого боку, представники влади мають власним прикладом доводити необхідність щеплень.

«Президент повинен постійно говорити про вакцинацію й сам вакцинуватися. Кожен державний діяч повинен це робити — Прем’єр-міністр, кожен міністр… До речі, новий спікер теж вакцинований. Всі урядовці повинні своїм прикладом показувати державі, що треба вакцинуватися, вся Верховна Рада», — зауважив В. Зеленський.

Президент додав, що засоби масової інформації також мають приділяти особливу увагу темі популяризації вакцинації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами president.gov.ua