COVID-19: затверджено нові правила пасажирських перевезень

13 жовтня 2021 о 13:58
887
Спеціальності :

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 жовтня внесли зміни до постанови від 09.12.2020 р. №1236, які передбачають посилення вимог для пасажирських перевезень у регіонах, де встановили «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки.

Коментар Віктора Ляшка

«Нові правила для перевезення пасажирів — вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби, щоб зберегти життя та здоров’я громадян. Тому наявність як у водіїв, так і у пасажирів документів, які б підтверджували їх COVID-безпеку, є необхідною умовою для регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту», — пояснив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Які документи необхідно мати

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів певних документів.

Якщо ви пересуваєтеся в межах регіонів з «жовтим» рівнем епіднебезпеки, вам необхідний один із таких документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, або документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;
  • міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини;
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 год.

Якщо ви виїжджаєте або прямуєте в регіон з «червоним» рівнем епіднебезпеки, вам буде необхідний один із таких документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 двома дозами дводозної вакцини;
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 год.

Нові правила міжрегіональних перевезень не будуть поширюватися на неповнолітніх.

«Діти віком до 18 років зможуть користуватися громадським транспортом у поїздках між регіонами без пред’явлення негативних тестів на COVID-19 та сертифікатів чи міжнародних свідоцтв про щеплення. Для дітей віком від 12 років залишається обов’язкове правило використовувати захисні маски під час перебування у громадських місцях, зокрема транспорті», — пояснив Віктор Ляшко.

Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Відповідні правила не будуть застосовуватися до міських та внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua