COVID-19: чим характерний легкий перебіг захворювання

11 жовтня 2021 о 17:34
1344

Хворі на COVID-19 можуть по-різному переносити захворювання. Це залежить від ряду чинників та передбачити їх заздалегідь неможливо, наголошують у МОЗ України.

Мінімізувати ризик тяжкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, зокрема й від небезпечних штамів, допомагає вакцинація.

Як характеризується легкий перебіг захворювання:

  • невисокою лихоманкою (до 38 °C), яка піддається корекції;
  • нежитем та/або закладеністю носа;
  • головним болем;
  • болем у горлі;
  • міалгією (болем у м’язах);
  • кашлем без ознак дихальної недостатності (таких як утруднене дихання, підвищення частоти дихальних рухів, кровохаркання);
  • шлунково-кишковими проявами (нудота, блювання, діарея) без ознак зневоднення;
  • відсутністю змін психічного стану (порушення свідомості, млявість);
  • спотворенням нюху (дизосмія), смаку (дизгевзія) та/або втратою нюху (аносмія), смаку (агевзія).

Водночас цей перелік не є вичерпним, оскільки COVID-19 мутує, а тому перелік ознак може змінюватися. Через це потрібно робити тест при будь-яких ознаках гострої респіраторної інфекції. Це допоможе точно визначити: хворієте ви на коронавірусну хворобу чи у вас звичайна застуда.

Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний видати сімейний лікар. У випадку, якщо у вас немає сімейного лікаря, або він з якихось причин не надав направлення на тестування, телефонуйте на «гарячу лінію» 0 800 60 20 19.

Важливо, що симптоматика легкого перебігу захворювання не означає, що стан пацієнта не буде погіршуватися.

Тому необхідно консультуватися з сімейним лікарем та у разі погіршення самопочуття терміново йому про це повідомляти. В екстрених випадках необхідно телефонувати на 103 для виклику медичної бригади.

Більше про стандарти надання амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги хворим із різним перебігом COVID-19 можна прочитати за посиланням.

Основним способом знизити ризик смерті та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби є вакцинація.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr