Як виписати рецепт на знеболення для паліативних пацієнтів

11 жовтня 2021 о 14:33
5866

Коли мова йде про помірний та сильний біль, допомогти у такій ситуації можуть лише опіоїдні анальгетики, альтернативи їм немає. В Україні можна отримати за рецептами препарати, які містять морфін, кодеїн, трамадол, налбуфін та ін. При правильному призначенні вони здатні покращити якість життя пацієнта, який отримує паліативну медичну допомогу.

Хто може виписувати рецепт на опіоїди

Рецепт на опіоїдні анальгетики для паліативних пацієнтів може виписати як вузький спеціаліст — наприклад, онколог, у якого спостерігається пацієнт, так і сімейний лікар, з яким у пацієнта укладена декларація. Крім того, право призначати та виписувати рецепти на наркотичні засоби мають медичні працівники мобільної паліативної бригади.

Виписати рецепт може лікар закладу охорони здоров’я будь-якої форми власності: комунальної, приватної та навіть лікар — фізична особа — підприємець (ФОП). Головне — наявність ліцензії на медичну практику.

Особливості виписування рецептів

Лікар, що працює у закладі охорони здоров’я, зазначає в рецепті дані про цей заклад — його найменування, місцезнаходження, код ЄДРПОУ, дату видачі ліцензії тощо.

Лікар ФОП — місце провадження діяльності, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта, номер та дату видачі ліцензії на провадження господарської діяльності тощо.

Рецепт дійсний протягом 10 днів з дня виписування. Для хворих та тяжкохворих в одному рецепті зазначаються кількість препарату, достатня для 10-денного курсу лікування, а при наданні паліативної допомоги — 15-денного курсу.

Якщо кількість діючої речовини на рецепті перевищує затверджені законом норми, лікар має зробити позначку «Хронічно хворому» та додатково засвідчити її підписом та печаткою.

Рецепт виписується на рецептурних бланках форми № 3 (ф-3), які виготовляються на папері рожевого кольору розміром 75х120 мм і мають наскрізну нумерацію. Обіг таких бланків суворо контролюється державою.

Підписує рецепт та ставить печатку тільки лікар, що його виписує. Жодних інших підписів на рецепті не має бути і їх не мають права вимагати.

Якщо пацієнт має право на отримання препаратів безоплатно, з доплатою або на пільгових умовах, лікар виписує разом з рецептом на бланку ф-3 рецепт на бланку ф-1. Наприклад, на безоплатні ліки мають право особи з інвалідністю та особи, які отримують державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до категорій 1 та 2, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та інші.

Усі категорії пільговиків визначені у постанові Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 р. № 1303. Але потрібно враховувати, що покриття витрат на відпуск ліків на пільгових умовах відбувається за рахунок місцевих бюджетів на охорону здоров’я. Тому залежно від регіону можливості отримати ліки безоплатно будуть відрізнятися.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr