Успішний досвід психіатричної лікарні у Програмі медичних гарантій

5 жовтня 2021 о 15:18
870

У медичних закладах, де впроваджені ефективний менеджмент та організація надання якісної медичної допомоги для пацієнтів є хороші результати. Оснащені та потужні лікарні починають заробляти самі. Вони зможуть укладати договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на більшу кількість пакетів послуг, до них звертатиметься більше пацієнтів.

Сучасна добре обладнана та пацієнтоорієнтована лікарня є перевагою для свого регіону. Таким закладом є Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня імені академіка О.І. Ющенка.

Як вдалося досягти позитивних змін на тлі непростих процесів реформування психіатричної галузі, розповідає директор закладу Софія Кучерук.

Пряма мова Софії Кучерук

«Трансформація системи фінансування медичної галузі створює усі умови для якісного та швидкого розвитку лікарень. Для підвищення ролі і статусу медичних працівників, підвищення рівня оплати праці. Ми поставили собі за мету забезпечення надання якісної й ефективної медичної допомоги нашим пацієнтам. Вони мають особливі потреби і належать до уразливих груп. Маємо для цього надійний колектив професіоналів, достатню матеріально-технічну базу. Переконані, що можемо змінити психіатричну галузь на краще.

Завдяки медичній реформі у нашій лікарні відбулося чимало позитивних змін. Насамперед, збільшилося фінансування — до 159,9 млн грн. І це зважаючи на те, що через карантинні заходи ми не працювали на повну потужність. Зросла середня заробітна плата: у лікарів — на 24,7%, у середнього медперсоналу — на понад 16%, а у молодшого медичного персоналу — на понад 38%. Загальний обсяг премій та матеріальної допомоги медичним працівникам збільшився на 62%.

Ми розпочали ремонт приміщень. Для нас має велике значення інклюзивність наших відділень та споруд. Тому встановили підйомні платформи з похилим переміщенням для маломобільних груп населення.

Закупили новітнє медичне обладнання, зокрема, оцифровувач рентгенапарату, імуноферментний та гематологічний аналізатори. Також закуплено 100 комп’ютерів та проведено швидкісний інтернет.

Маємо сучасне відділення функціональної діагностики, де за електронним направленням можна безоплатно виконати значний обсяг обстежень.

З липня розпочала роботу мобільна мультидисциплінарна команда з охорони  психічного здоров’я. Вона виїжджає додому до вінничан, які мають розлади психіки. Допомагає людям, які перебували на лікуванні у стаціонарі психоневрологічної лікарні, адаптуватися до життя в соціумі. Підтримують та навчають  рідних хворих: як з ними поводитися, коли і які ліки давати.

Маємо ще один привід бути гордими за нашу роботу. Першими в області долучилися до трансплантації серця 12-річній дівчинці від донора з Вінниці. Вилучення органів відбулося у нашій лікарні. Одразу після констатації смерті головного мозку консиліумом, дружина дала згоду на мультиорганну трансплантацію. Шанс на повноцінне життя отримали 4 осіб.

Тож можу сказати, що ми виходимо за межі суто вузькоспеціалізованого закладу, надаючи найширший спектр медичних послуг».

Про лікарню

Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради» є лікувально-профілактичним закладом, який забезпечує кваліфіковану спеціалізовану стаціонарну та поліклінічну медичну допомогу з психіатрії, неврології та нейрохірургії населенню області, центром організаційно-методичного керівництва лікувально-профілактичними закладами, розміщеними на території області, базою спеціалізації, підвищення кваліфікації лікарів та середніх медпрацівників, базою Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова та медичного коледжу з питань психіатрії, неврології та нейрохірургії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua