Лікування серцево-судинних захворювань у Програмі медичних гарантій

30 вересня 2021 о 16:29
787

Серцево-судинні захворювання є лідерами у структурі смертності в Україні. У 67% є причиною летальності. Тому профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб, зокрема гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда, є пріоритетними напрямами у Програмі медичних гарантій.

Гострий мозковий інсульт

За Програмою медичних гарантій з 1 квітня 2021 р. безоплатну допомогу при гострому мозковому інсульті отримали близько 52 тис. пацієнтів, при гострому інфаркті міокарда близько 16 тис.

Якщо виник гострий мозковий  інсульт чи гострий інфаркт міокарда, пацієнт має можливість безоплатно отримати увесь спектр медичної допомоги.

У медзакладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно наступні послуги:

  • діагностика (комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування в стаціонарних умовах. У 2021 р. НСЗУ уклала договори на лікування гострого мозкового інсульту з 237 медичними закладами. На загальну суму понад 1,4 млрд грн.

Гострий інфаркт міокарда

На лікування гострого інфаркту міокарда договори укладено із 66 закладами. На загальну суму майже 490 млн грн.

На первинній ланці сімейний лікар надає низку послуг, що запобігають розвитку серцево-судинних захворювань. Зокрема, електрокардіограму, аналіз крові на загальний холестерин, швидкий тест на тропонін, оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE. За потреби сімейний лікар випише направлення на консультацію до кардіолога або на додаткові дослідження. З електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним.

За період з 1 квітня сімейні лікарі створили близько 369 тис. електронних направлень до кардіологів. З них понад 256 тис. погашено. На УЗД-серця створено 33 444 електронних направлень, близько 33 тис. погашено.

Також сімейний лікар при необхідності випише електронний рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки». На сьогодні в ній 198 лікарських засобів — для лікування серцево-судинних захворювань; 27 лікарських засобів — для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua