Приватні заклади та ФОП у Програмі медичних гарантій

30 вересня 2021 о 12:21
988

У Програмі медичних гарантій пацієнти можуть отримати медичну допомогу у приватних медичних закладах безоплатно. За це заплатить Національна служба здоров’я України (НСЗУ), якщо медичний заклад має договір з нею. Нині в країні 271 приватний медзаклад і понад 500 лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП) мають договори з НСЗУ. Це майже 25% надавачів медичних послуг, які працюють з НСЗУ. Про це йшла мова під час онлайн-брифінгу НСЗУ 30 вересня 2021 р.

Первинна медична допомога

Первинну медичну допомогу надають 228 приватних закладів та 528 лікарів-ФОП за договором з НСЗУ.

Найбільше приватних надавачів на первинці в Одеській обл. — 74, у Дніпропетровській — 73 та у Львівській — 61.

Загалом з квітня цього року НСЗУ виплатила приватним закладам понад 450 млн грн за первинну медичну допомогу, яку пацієнти отримали безоплатно.

Спеціалізована медична допомога

Щоб отримати медичну послугу у приватному закладі на спеціалізованому рівні безоплатно, пацієнту потрібно отримати електронне направлення у сімейного лікаря, який також може працювати як ФОП, чи у приватній лікарні. З електронним направленням пацієнт обирає приватний заклад, який надає потрібну йому медичну послугу і має договір з НСЗУ за цим пакетом.

Спеціалізовану медичну допомогу за договором з НСЗУ надають 87 приватних та 13 лікарів-ФОП. З квітня цього року приватні медзаклади отримали від НСЗУ понад 229 млн грн за спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам.

Найбільше приватних закладів надають спеціалізовану медичну допомогу за договором з НСЗУ на Дніпропетровщині — 16. На другому місці Київ — 11 медзакладів, і на третьому — Донеччина з 9 медзакладами.

Які саме послуги приватний медичний заклад надає безоплатно, залежить від того, за якими пакетами медичних послуг він має контракт з НСЗУ.

Найбільше приватних закладів уклали договори за такими напрямами:

  • надання медичної допомоги дорослим та дітям в амбулаторних умовах — 57 закладів;
  • пріоритетні амбулаторні послуги з раннього виявлення онкозахворювань — 55 медзакладів;
  • вакцинація проти COVID-19 — 51 приватний медзаклад і 14 лікарів ФОП;
  • хірургічні операції — 14.

Також приватні заклади мають договори на супровід та лікування пацієнтів з туберкульозом на первинному рівні, ведення вагітності в амбулаторних умовах, допомогу пацієнтам з онкопатологією, надають медичну допомогу при інсульті та інфаркті тощо.

Приватні аптеки

Доступність медичної допомоги досягається й завдяки партнерству приватних аптек з державою, які беруть участь в урядовій програмі реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». За цією програмою українці можуть отримати ліки безоплатно або з доплатою для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу. А майже 94% аптек, які беруть участь у програмі, — приватні. Нерідко саме завдяки аптекам-ФОП у невеликих селах та селищах пацієнти отримують ліки поруч із домом.

Найбільші кошти за час дії програми «Доступні ліки» отримали:

  • ТОВ «Аптеки медичної академії», що має мережу аптек на Дніпропетровщині, — майже 52 млн грн;
  • ПАТ «Аптеки Запоріжжя» — понад 41 млн грн;
  • приватне підприємство «Медицина для вас» — майже 35 млн грн.

З 1 жовтня 2021 р. програма «Доступні ліки» розшириться. Пацієнти зможуть безоплатно або за доплату отримати інсуліни, десмопресин та ліки від розладів психіки, поведінки та епілепсії. Так, станом на 29 вересня 731 аптека подала заявки на укладення договору з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів. З них 463 — це приватні аптеки і 145 — аптеки-ФОП. Ці аптеки мають мережу з понад 5000 місць відпуску лікарських засобів. І 312 аптек подали заявки на укладення договору за напрямом відшкодування ліків від розладів психіки, поведінки та епілепсії. Це понад 4000 місць відпуску лікарських засобів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr