Доступні ліки: затверджено новий реєстр препаратів, що підлягають реімбурсації

29 вересня 2021 о 11:47
3045

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 27.09.2021 р. № 2077 затвердило новий Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, препаратами для лікування цукрового діабету І типу і нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії. Новий реєстр буде діяти вже з 1 жовтня 2021 р.

Коментар Олександра Комаріди

«З 1 жовтня препарати для лікування цукрового діабету І типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки, а також епілепсії будуть додані до програми «Доступні ліки». Тобто пацієнти з цими захворюваннями зможуть отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою. Аптекам же вартість цих ліків буде компенсувати держава, — коментує перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда. — У зв’язку з цим ми оновили реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення».

Завдяки цьому реєстру пацієнт зможе дізнатися, який лікарський засіб можна отримати безоплатно, а за який потрібно доплатити.

Про новий реєстр

Новий Реєстр складається з двох частин:

  • лікарські засоби, крім препаратів інсуліну — тобто ліки для лікування в амбулаторних умовах нецукрового діабету та розладів психіки та поведінки, епілепсії;
  • препарати інсуліну — для лікування в амбулаторних умовах цукрового діабету.

У новий Реєстр лікарських засобів включено 138 нових лікарських засобів. З них:

  • 5 для лікування  нецукрового діабету (міжнародне непатентоване найменування (МНН) десмопресин), всі безоплатні;
  • 57 — для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, з них 18 — повністю безоплатні. МНН — амітриптилін, вальпроєва кислота, галоперидол, карбамазепін, клозапін, ламотриджин, рисперидон, флуоксетин;
  • 76 — препарати інсуліну.

Серед препаратів інсуліну:

  • 22 препарати, з яких 14 безоплатних — інсуліни та аналоги для ін’єкцій швидкої дії;
  • 16 препаратів, з яких 11 безоплатних — інсуліни та аналоги для ін’єкцій середньої тривалості дії;
  • 22 препарати, з яких 14 безоплатних — комбінації інсулінів середньої і тривалої дії для ін’єкцій з інсулінами швидкої дії;
  • 16 препаратів, з яких 8 безоплатних — інсуліни та аналоги для ін’єкцій тривалої дії.

Важливо, що з 1 жовтня виплачувати відшкодування вартості доданих препаратів буде єдиний платник — Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Препарати будуть виписуватися і відпускатися за електронним рецептом, що надасть можливість уникнути нераціонального призначення препаратів та посилити контроль за їх відпуском з аптек.

Попередній реєстр для реімбурсації залишається діючим

Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 5 серпня 2021 р., затверджений наказом МОЗ України від 10.08.2021 р. № 1705, до якого включені лікарські засоби для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, зокрема з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми, та який діє на даний момент, залишається чинним та з 1 жовтня діятиме одночасно з новим Реєстром.

Про програму «Доступні ліки»

Програма «Доступні ліки» була впроваджена у 2017 р. для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та підвищення доступності ліків. Нині програма працює для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом II типу. До списку препаратів  для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та  цукрового діабету II типу наразі включено 293 препарати, які можна отримати безоплатно або з доплатою на вибір пацієнта. З 1 жовтня до реєстру буде додано ще 138 препаратів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, nszu.gov.ua