Відбулося виїзне засідання Колегії МОЗ та Ради ректорів закладів вищої освіти

29 вересня 2021 о 11:14
459

МОЗ України 28 вересня 2021 р. провело спільне виїзне засідання Колегії Міністерства охорони здоров’я та Ради ректорів закладів вищої освіти.

Коментар Віктора Ляшка

«Всесвітня організація охорони здоров’я головними пріоритетами на найближчий час визначає забезпеченість кадрами. Тому для нас збалансованість Програми медичних гарантій та гідна оплата праці медичних працівників — це перші кроки на шляху до вирішення кадрових питань. На виконання Указу Президента України Володимира Зеленського у 2022 р. мінімальна заробітна плата для середніх медичних працівників становитиме 13,5 тис. грн та для лікарів — 20 тис. грн. Це гарантований мінімум, який є незворотним, і це чітка позиція Уряду та Президента України», — зазначив під час свого виступу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Основні напрямки стратегічного розвитку у сфері охорони здоров’я

Під час Колегії міністр нагадав основні напрямки  стратегічного розвитку в сфері охорони здоров’я, які базуються на таких основних  пріоритетах:

  • збалансований бюджет Програми медичних гарантій (закупівля ліків, медичного обладнання, проведення вакцинальної кампанії проти COVID-19);
  • забезпечення гідної заробітної плати медичних працівників (збільшення фінансування галузі, контроль та заохочення з боку власників);
  • стратегія розвитку галузі охорони здоров’я до 2030 р. (розвиток Програми медичних гарантій, якість надання медичних послуг, ефективність, кадрові ресурси);
  • інноваційні напрямки (трансплантація, договори керованого доступу, біокластер, неонатальна допомога).

Що обговорювалося

Серед питань, які розглядалися на засіданні Колегії, були:

  • впровадження нової моделі інтернатури як одного з основних  етапів реалізації Стратегії розвитку медичної освіти в Україні та плану пріоритетних дій Уряду;
  • реформування системи безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників;
  • формування державного замовлення на підготовку фахівців та кадрів у сфері охорони здоров’я та його вплив на рівень якості надання медичної допомоги населенню.

Забезпечення кадрами

За словами міністра, у галузі медичної освіти назріли зміни, і питання забезпечення кадрами стоять сьогодні гостро, як ніколи.

«Ми запроваджуємо нові правила проходження інтернатури. Таку систему підготовки лікарів-інтернів, щоб українська система охорони здоров’я завжди мала необхідних фахівців та була готовою до будь-яких викликів», — пояснив В. Ляшко.

Нагадаємо, цього року Міністерство охорони здоров’я вже замовило навчання 4658 майбутніх лікарів за кошти державного бюджету у 14 закладах вищої освіти, які належать до сфери управління МОЗ. Крім того, матимемо зміни і в критеріях баз стажування для майбутніх лікарів. Це буде спільна справа для МОЗ, Національної служби здоров’я України та закладів вищої освіти.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua