Підробка COVID-сертифікатів: керівників лікувальних закладів відсторонятимуть від роботи

27 вересня 2021 о 17:36
1492

Міністерство охорони здоров’я України ініціюватиме відсторонення керівників закладів охорони здоров’я, де підробляли свідоцтва про проведення вакцинації.  Про це заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Коментар Віктора Ляшка

«Наразі на низку лікарів відкрито кримінальні провадження за фактом підробки документів, що посвідчують проведення вакцинації. Ми офіційно направимо подання до власників закладів охорони здоров’я, де працюють ці лікарі, — об’єднаних територіальних громад — із проханням відсторонити від роботи керівників цих закладів на час проведення слідства. Переконані, що керівники мають нести персональну відповідальність за те, що відбувається в їх лікарнях», — прокоментував міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Якщо слідство виявить, що головний лікар закладу буде непричетним до махінацій, його відновлять на посаді. У разі повторного порушення МОЗ ініціюватиме анулювання ліцензії закладу охорони здоров’я та розривання контракту між закладом та Національною службою здоров’я України. Відтак територіальна громада фінансуватиме заклад охорони здоров’я самостійно.

Нагадаємо, схеми підроблення документів про вакцинацію та їх використання викриті на Черкащині, Буковині та Дніпропетровщині.

22 вересня 2021 р. Уряд схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень». Законопроєкт поданий на реєстрацію до Верховної Ради України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua