COVID-19: скільки грошей держава виділяє на лікування пацієнтів.

23 вересня 2021 о 13:09
808

Впродовж серпня 2021 р. в Україні госпіталізували 9156 пацієнтів з коронавірусом. Це на понад 200 пацієнтів більше, ніж у липні. Лікування пацієнтів з COVID-19, як і раніше, оплачує Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Для пацієнта медична допомога у стаціонарі є безоплатною.

Про це йшла мова під час онлайн-брифінгу НСЗУ 23 вересня 2021 р.

Було зазначено, що у серпні 252 лікарні мали договір з НСЗУ на стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом. Попри те, що пацієнти потрапляли у 424 заклади охорони здоров’я. Тому в НСЗУ вкотре наголошують, що обов’язком місцевої влади є правильно будувати маршрути пацієнта, щоб пацієнти потрапляли туди, де нададуть допомогу.

В серпні у закладах, визначених для лікування пацієнтів з COVID-19, було розгорнуто понад 38 тис. ліжок, які підключені до джерела кисню.

За послуги, надані пацієнтам з коронавірусом у серпні, НСЗУ сплатила медичним закладам понад 224 млн грн. Медзаклади отримують кошти залежно від того, скількох пацієнтів пролікували та скільки медичних команд залучені до лікування пацієнтів.

Серед 9156 пацієнтів, госпіталізованих у серпні:

  • у легкій формі захворювання перенесли майже 4,5 тис. пацієнтів;
  • з формою  середньої тяжкості з підключенням до кисню лікувалися 3,7 тис. пацієнтів;
  • у тяжкій формі в стаціонарах з підключенням до апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) лікувалися 975 пацієнтів.

В середньому за лікування у стаціонарі одного пацієнта з коронавірусом у серпні з державного бюджету було сплачено майже 27 тис. грн.

Чи достатньо коштів виділяє держава

У НСЗУ запевняють, що держава виділяє достатньо коштів, щоб пацієнти, які потрапили в лікарню, отримали допомогу належної якості і не платили за це з власної кишені.

Коригувальні коефіцієнти та розмір оплати

На одну медичну команду, яка надає допомогу пацієнтам в стаціонарі, медичний заклад отримує на місяць 554 тис. грн. Крім кількості команд, оплата залежить від інтенсивності роботи закладу та навантаження на медичних працівників. Якщо навантаження на медичну команду менше ніж 10 пацієнтів на місяць — оплата буде меншою. Якщо більше ніж 30 пацієнтів — більшою. Для цього використовуються коригувальні коефіцієнти.

Наприклад, якщо на місяць навантаження на одну медичну команду становить менше ніж 10 пацієнтів, коефіцієнт становить 0,379. Тобто замість 554 тис. грн на команду виплачують майже 210 тис. грн на місяць.

Якщо на місяць навантаження на одну медичну команду становить понад 30 пацієнтів, коефіцієнт збільшується в 1,5 раза і більше.

Перелік безоплатної допомоги

Перелік безоплатної допомоги пацієнтам з коронавірусом у стаціонарі:

  • первинний огляд та тестування на COVID-19;
  • необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів;
  • моніторинг та корекція лікувальних заходів залежно від супутніх патологічних станів;
  • забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду.

Найефективнішим способом запобігти тяжкому перебігу коронавірусу і госпіталізації є вакцинація. Зробити щеплення від коронавірусу можна у будь-якому зручному пункті щеплення. Це абсолютно безоплатно для пацієнта.

Вакцинація допоможе зберегти ваше життя і здоров’я. А також значно знизить витрати держави на лікування тяжких хворих.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr