В Україні вибухові темпи спалаху COVID-19

22 вересня 2021 о 16:33
387

21 вересня 2021 р. відбувся онлайн-брифінг Юрія Ганиченка, керівника Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, щодо епідемічної ситуації із COVID-19 в Україні

Було зазначено, що ситуація у світі із захворюваністю на COVID-19 продовжує стабілізуватися досить повільними темпами. Більшість континентів все ще мають досить високі показники, як це фіксувалося восени минулого і навесні поточного року. Однак в Україні цього тижня Київська школи економіки вже констатує початок нового спалаху захворюваності на COVID-19.

Вибухові темпи спалаху COVID-19

«Зараз ми вже увійшли у «вибухові» темпи, співмірні з тими, що ми спостерігали і досі спостерігаємо у багатьох країнах Європи впродовж останніх 3 міс», — зазначає Ю. Ганиченко.

За останній тиждень кількість нових випадків в Україні збільшилася на 68%, тож, за прогнозами KSE, вже через тиждень захворюваність в країні переважатиме середньоєвропейський рівень у перерахунку на 100 тис. населення. Наразі найбільш схожими з Україною темпами «зростає» Румунія, де спалах розпочався кількома тижнями раніше. Кількість нових випадків там збільшується більше ніж на 70% за тиждень, а країна встигла вийти на 3-тє місце за рівнем захворюваності в Європі.

Як зазначає Ю. Ганиченко, Україна поки ще перебуває на звичній 11-й сходинці за рівнем захворюваності серед великих країн Європи, але вже наступного тижня вона найімовірніше потрапить у першу десятку та навіть «може досягти першої п’ятірки «антилідерів».

Решта великих європейських країн демонструють або стабільну динаміку, або динаміку на спад. Водочас Україна вже увійшла до списку топ-5 країн у Європі за трьома іншими показниками: кількість померлих на 100 тис. населення, рівень тестувань та коефіцієнт виявлення випадків, який також відповідає за контроль над поширенням захворюваності.

Коефіцієнт виявлення випадків в Україні суттєво знижується останніми тижнями — зараз країна вже вийшла на 9,1% (учора — ще 8,6%) і наближається до граничного значення у 10%. Нині Україна займає 2-гу сходинку в Європі за цим показником після Румунії.

За рівнем смертності на стабільно високій позначці у 7–7,5 померлих на 100 тис. населення вже впродовж 3 міс перебуває Росія, що наразі є найвищим показником у Європі.

Рівень госпіталізацій

У KSE наголошують, що для України показовою у першу чергу є не кількість виявлених випадків, а рівень госпіталізацій. Це дозволяє зрозуміти навантаженість на систему охорони здоров’я.

«Збільшення добової кількості госпіталізацій пришвидшилося до +51% за тиждень, це є найбільша динаміка, яку ми спостерігали у 2021 р. Вона фактично вдвічі перевищує динаміку весняної «хвилі». І цей показник може погіршуватись і надалі», — наголошує керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Якщо минулого тижня в країні констатували близько 1000 госпіталізацій за добу, то цього тижня середня кількість добових госпіталізацій вже становить 1500. За оцінками Центру економіки охорони здоров’я, зростання рівня госпіталізацій відбуватиметься і надалі.

Наразі число госпіталізацій переважає над виписками на 60%, що свідчить про зростання навантаження на медичну систему. За останній тиждень кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях збільшилася на 450% (з 9 до 13 тис. пацієнтів).

Ліжка «з киснем» зайняті на 31%, тиждень тому — на рівні 22%. Водночас, як зазначає Ю. Ганиченко, не всім пацієнтам була призначена киснева терапія. Така зайнятість часткового пояснюється великою забезпеченістю киснем (97% всіх «ковідних» ліжок). Натомість наразі киснева терапія призначена пацієнтам, які займають 19% всіх ліжок з киснем. Реальна потреба у кисневій терапії приблизно у в 1,5–2 рази менша, ніж це є в офіційній статистиці кожного регіону. Станом на зараз в Україні вдвічі менше «ковідних» ліжок, ніж навесні, через зниження захворюваності. Якщо забезпеченість буде відновлена, то критичне навантаження на медичну систему становитиме 8–8,5 тис. госпіталізацій за добу.

«Поточна «хвиля» за своїми характеристиками відповідатиме попередній. Ми не очікуємо повернення до «зеленого» рівня епідемічної небезпеки цього року, але очікуємо, шо адаптивний карантин себе проявлятиме так, як і під час весняної «хвилі». Ця «хвиля» може бути більшою за весняну, оскільки варіант «дельта» є більш поширюваним і може призводити до більш складних наслідків», — резюмує Ю. Ганиченко.

Смертність

Разом із підвищенням захворюваності в Україні продовжує зростати смертність  — в середньому до 80 померлих за добу фіксується цього тижня (минулого тижня — 51). Таке зростання відповідає «жовтому» сценарію розвитку захворюваності Київської школи економіки, у разі якого до кінця вересня варто очікувати до 58 тис. померлих.

Ситуація у деяких регіонах

Вже цього тижня Чернівецька обл. може увійти до «червоного» рівня епідемічної небезпеки, де найбільш критична ситуація із захворюваністю. Рівень госпіталізацій вже наблизився до граничного у 60 осіб на 100 тис. населення і зараз становить 59. Зайнятість «ковідних» ліжок становить 64% при граничному рівні у 65%. Вихід за граничні значення одночасно для обох вказаних показників протягом 3 днів поспіль дає підстави для переходу регіону у «червону» зону епідемічної небезпеки. У Київській школі економіки радять вже зараз збільшувати забезпеченість «ковідними» ліжками на 30–50%.

У зоні ризику також опинилися Житомирська, Луганська, Львівська та Харківська області. Зокрема, у Луганській обл. на 80% тиждень до тижня зростає рівень госпіталізацій. Серед західних областей найбільш критичну ситуацію відмічають у Львівській обл., де у разі збереження поточної динаміки перехід до «червоної» зони епідемічної небезпеки може відбутися упродовж 2–3 тиж.  У KSE зазначають, що наразі будь-який інший регіон України може раптово показати «вибухову» динаміку.

Вакцинація

Вже 20% дорослих українців отримали щонайменше одну дозу вакцини проти COVID-19.

Кожен п’ятий дорослий в Україні вже вакцинований принаймні однією дозою проти COVID-19, у Києві — це вже кожен третій дорослий. У решті регіонів щонайменше кожен десятий вакцинований повністю. Наразі відмічається зменшення добової кількості щеплень через закінчення щеплення другою дозою вакцини Moderna.

Однак наразі країна нарощує темпи вакцинації першою дозою — цього тижня це вже +22%. А вже з наступного тижня очікується, що рівень вакцинації в Україні продовжить своє зростання.

За поточних темпів вакцинації наявної вакцини в Україні вистачить до кінця 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами kse.ua