Обговорення вимог ПМГ–2022: медична допомога новонародженим та медична реабілітація немовлят

21 вересня 2021 о 17:16
682

Відбулося друге засідання Робочої групи експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій (ПМГ)–2022 за напрямом «Неонатологія».

Експерти фіналізували пропозиції та зауваження до пакетів «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» та «Реабілітація дітей з церебральним паралічем».

Обговорення

Щодо пакету «Медична допомога в складних неонатальних випадках» експерти проголосували за низку пропозицій. Серед них:

  • перевезення новонароджених виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії з інших закладів охорони здоров’я в межах області та до національних закладів охорони здоров’я, згідно із затвердженим ДОЗ маршрутом пацієнта;
  • надання послуги з катамнестичного спостереження передчасно народжених дітей та дітей з перинатальною патологією з моменту виписки з закладу до 3 років (з оплатою в рамках амулаторного пакету);
  • нявність у закладі медичних сестер для обслуговування новонароджених (щонайменше 12 осіб, які працюють за основним місцем роботи в цьому закладі), лікаря-офтальмолога дитячого (щонайменше 1 особа, яка працює за основним місцем роботи в цьому закладі або за сумісництвом). У вимоги до переліку обладнання включено наявність аспіраторів (відсмоктувачів) — щонайменше 6, автоматичних дозаторів лікувальних речовин та/або інфузійний насос (помповий інфузомат) — щонайменше 18 та позиціонери для новонароджених. Серед інших вимог — наявність ліцензії на право провадження діяльності з використанням джерел іонізуючого випромінювання.
  • У пакет «Реабілітація дітей з церебральним паралічем» включили наступні пропозиції:
  • складання індивідуального реабілітаційного плану «дитина — сім’я — фахівець» з визначенням пріоритетів та функціональних цілей для дитини, батьків та родини з урахуванням наявності протипоказань до проведення певних методів лікування та індивідуальних можливостей дитини, можливого впливу на стан дитини та її сім’ї;
  • забезпечення постійного моніторингу за станом дитини, виконанням індивідуального реабілітаційного плану, його коригування залежно від  прогресу в досягненні намічених мети та завдань;
  • проведення лабораторних досліджень відповідно до потреб пацієнтів (за умови наявності відповідного обладнання у закладі та стаціонарного лікування дитини);
  • наявність окремого структурного підрозділу (відділення/центру), який призначений для надання реабілітаційних послуг дітям з хворобами нервової системи;
  • формування індивідуального реабілітаційного плану, складеного мультидисциплінарною командою в партнерстві з батьками/опікунами та дитиною, з визначенням дати подальших консультативних відвідувань реабілітаційних центрів або відділень дитиною та забезпеченням подальшого безперервного реабілітаційного процесу батьками/опікунами в домашніх умовах;
  • оцінювання болю та своєчасне знеболення (ненаркотичними препаратами) на всіх етапах ведення дитини;
  • наявність лікаря з фізичної та реабілітаційної медицини та/або лікаря з лікувальної фізкультури, та/або лікаря з лікувальної фізкультури і спортивної медицини, та/або лікаря-фізіотерапевта та/або лікаря-рефлексотерапевта– щонайменше 1 особа з даного переліку, які працюють за основним місцем роботи в цьому закладі, лікаря-педіатра – щонайменше 1 особа, яка працює за основним місцем роботи у цьому закладі або за сумісництвом, лікаря-невролога дитячого, лікаря ортопеда-травматолога дитячого — щонайменше 1 особа, яка працює за основним місцем роботи у цьому закладі або за сумісництвом, сестра медична — щонайменше 2 особи, які працюють за основним місцем роботи в цьому закладі.

Склад Робочої групи

Склад Робочої групи наведено в таблиці

Таблиця. Склад Робочої групи експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за ПМГ за напрямом «Медична допомога новонародженим та медична реабілітація немовлят»

Ковальова Олена Михайлівна Головний спеціаліст відділу клінічного аудиту та методології Департаменту моніторингу НСЗУ, д.м.н., професор, голова Робочої групи
Бабко Анжела Михайлівна Головний спеціаліст відділу взаємодії із зовнішніми експертами управління фінансових гарантій медичного обслуговування Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів НСЗУ, секретар Робочої групи
Лапоног Сергій Петрович Головний спеціаліст відділу клінічного аудиту та методології Департаменту моніторингу НСЗУ, к.м.н
Анікін Іван Олександрович Доцент кафедри дитячої хірургії та анестезіології Запорізького державного медичного університету МОЗ України, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КНП «Запорізька обласна дитяча клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, к.м.н. (за згодою)
Балясна Олександра Валеріївна Голова ГО «Ранні пташки» (за згодою)
Воробйова Ольга Володимирівна Провідний науковий співробітник відділу неонатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. акад. О.М. Лук’янової НАМН України», д.м.н. професор (за згодою)
Дзема Інна Олександрівна Завідувач відділу аудиту та аналітики, лікар-неонатолог кабінету катамнестичного спостереження КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» (за згодою)
Демешко Ольга Миколаївна Фахівець з питань фінансування системи охорони здоров’я Бюро ВООЗ в Україні (за згодою)
Добрянський Дмитро Олександрович Професор кафедри педіатрії № 2 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, д.м.н., професор (за згодою)
Знаменська Тетяна Костянтинівна Заступник директора з перинатальної медицини ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. акад. О.М. Лук’янової НАМН України», президент Асоціації неонатологів України, д.м.н., професор (за згодою)
Килимник Тетяна Миколаївна Завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії новонароджених КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня», к.м.н. (за згодою)
Козлова Олена Ігорівна Заступник директора з медичної частини  КНП Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» (за згодою)
Кондратова Ірина Юріївна Заступник генерального директора — керівник регіонального перинатального центру КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна лікарня», к.м.н. (за згодою)
Кошурба Ілля Васильович Медичний директор з неонатологічної допомоги КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр» Чернівецької обласної ради (за згодою)
Кукуруза Ганна Володимирівна Завідувач відділення психології розвитку ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України», д.псих.н. (за згодою)
Марабян Роман Володимирович Директор КНП Харківської обласної ради «Обласний спеціалізований будинок дитини «Гіппократ»», к.м.н. (за згодою)
Митник Наталія Ярославівна Заступник медичного директора з хірургічної та неонатальної роботи КНП «Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради», к.м.н. (за згодою)
Назар Оксана Василівна Заступник директора з організаційно-методичної роботи ДЗ «Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України», к.м.н. (за згодою)
Острополець Наталія Андріївна Керівник експертної групи з медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування Директорату якості життя МОЗ України (за згодою)
Павлишин Галина Андріївна Завідувач кафедри педіатрії № 2 Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, д.м.н., професор (за згодою)
Тишкевич Валерія Миколаївна Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КНП «Перинатальний центр м. Києва» (за згодою)
Юсюк Людмила Анатоліївна Завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених КНП Сумської обласної ради «Обласна дитяча клінічна лікарня» (за згодою)

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua