Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски

21 вересня 2021 о 13:00
660
Спеціальності :

Медичні працівники, працівники супермаркетів, банків, аптек, водії громадського транспорту тощо носять маски протягом всього робочого дня, що може спричинити натирання шкіри.

Респіратори й хірургічні окуляри прилягають до шкіри значно щільніше, ніж звичайні маски, тому в першу чергу необхідно вжити заходів із запобігання натиранню шкіри в місцях контакту.

Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски

Вчені з Imperial College London (Велика Британія) порівняли ефективність певних засобів.

Вони допомагають знизити негативний ефект від тривалого носіння засобів індивідуального захисту:

  • звичайна талькова присипка знижує тертя на 49% при нанесенні й на 59% — через 4 год;
  • суміш кокосової олії, какао-олії, бджолиного воску знижувала тертя на 31% при нанесенні й на 53% через 4 год;
  • також ефективним виявилося використання індиферентних кремів із сумішшю вазеліну та ланоліну.

Однак звичайні зволожуючі креми можуть бути менш ефективними в такому випадку, бо вони швидко адсорбуються в шкіру і їх протекторний ефект не триває достатньо довго без повторного нанесення.

З якого матеріалу краще обирати захисну маску

Про те, яка маска для щоденного захисту підійде саме вам, розповів Олександр Літус — завідувач кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, заслужений лікар України.

Тканинні маски виготовляють з текстильних матеріалів, таких як бавовна, поліестер або шовк. Через такі маски легше проникає повітря і шкірі легше дихати.

  • Маски із шовку або з шовковою прокладкою легше переносяться особами з чутливою шкірою, шовк має більшу гігроскопічність, тобто добре поглинає вологу, яка утворюється під маскою.
  • Бавовняна маска краще моделей із неопрену, менше подразнює шкіру, але щільний матеріал гірше поглинає вологу, створює ефект парника.
  • Тонкі неопренові моделі за рахунок більш щільного прилягання до шкіри частіше викликають механічне подразнення.

При використанні багаторазової маски необхідно пам’ятати, що вона теж не вічна, й ефективність її з часом знижується, згодом її теж треба буде замінити на нову. Після кожного застосування її треба ретельно обробляти як для захисту від вірусу, так і для запобігання запаленню (шкірне сало і бруд накопичуються на масці й можуть призвести до маскне). Не обробляти маску агресивними мийними засобами, бо їх частки можуть залишитися на масці після обробки й призвести до розвитку контактного дерматиту. Тканинні маски необхідно прати та прасувати після кожного використання.

Якщо ж ви обираєте одноразові маски, не забувайте своєчасно їх міняти. Одну маску не носіть більш ніж 3–4 год.

Обирайте найкомфортніший варіант для себе і не забувайте одягати маски, оскільки вони захищають вас та ваших близьких від поширення коронавірусної інфекції.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr