Грип у епідсезоні 2021–2022: очікувані штами та важливість вакцинації

21 вересня 2021 о 12:51
1234
Спеціальності :

Щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб захиститися від грипу та попередити тяжкі ускладнення хвороби. Про це нагадують у МОЗ України та зазначають, що одне щеплення захищає впродовж усього епідемічного сезону від найбільш поширених і небезпечних штамів.

Вакцина позитивно впливає на імунітет людини, зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Які штами вірусу грипу очікують в сезоні 2021–2022?

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020(H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019(лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Коли вакцинуватися?

Вакцинуватися від цих штамів найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень–жовтень), щоб виробився імунітет і утворилася достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно 2 тиж.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а, навпаки, саме посилює здатність організму протистояти грипу.

Кому вакцинуватися першочергово?

  • Медичним працівникам, які мають вищий ризик захворіти на грип через особливості професії. МОЗ закликає їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу.
  • Вагітним, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.
  • Особам літнього віку, імунітет яких із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.
  • Пацієнтам із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них.
  • Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як отримати щеплення?

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих — її немає у національному календарі профілактичних щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за кошти місцевих бюджетів, підприємств або ж власні кошти. В умовах епідемії гострого вірусного захворювання COVID-19 особливо активно постає необхідність вакцинуватися, в тому числі від сезонного грипу. Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких людей в умовах викликів, які стоять перед нами на щодня.

Нагадаємо, лікарів планують безоплатно щепити від грипу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr