ЕМПАГЛІФЛОЗИН: ВРАЖАЮЧІ РЕЗУЛЬТАТИ ЗАСТОСУВАННЯ

17 вересня 2021 о 14:24
3941

Коротко про дослідження

  • Дослідження фази ІІІ під назвою EMPEROR-Preserved досягло основної кінцевої точки і продемонструвало можливість емпагліфлозину значно знижувати ризик стосовно комбінованої кінцевої точки, яка включає смерть від серцево-судинного захворювання та госпіталізацію з приводу серцевої недостатності, у пацієнтів із серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду (СНзбФВ).
  • СНзбФВ вважається «найбільш невирішеною проблемою, що викликає невдоволення лікуванням серед тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання», виходячи з даних щодо поширеності, поганих клінічних результатів та відсутності на сьогодні клінічно підтверджених методів лікування.
  • Після реєстрації емпагліфлозин стане першим та єдиним клінічно перевіреним препаратом для покращення стану у пацієнтів з усіма формами серцевої недостатності незалежно від фракції викиду.

Інгельхайм, Німеччина, та Індіанаполіс, США, 6 червня 2021 р. – дослідження фази ІІІ, що має назву EMPEROR-Preserved, досягло основної кінцевої точки, встановивши, що емпагліфлозин є першим та єдиним препаратом, що забезпечує значне зниження ризику комбінованої кінцевої точки, яка включає смерть від серцево-судинного захворювання та госпіталізацію з приводу серцевої недостатності, у дорослих пацієнтів із СНзбФВ, цукровим діабетом чи без нього. Компанії «Берінгер Інгельхайм» і «Елі Ліллі енд Компані» (NYSE: LLY) оголосили про отримання сенсаційних результатів. При поєднанні з результатами випробування EMPEROR-Reduced відзначено ефективність емпагліфлозину при всіх формах серцевої недостатності незалежно від фракції викиду. Профіль безпеки в цілому відповідав відомому профілю безпеки емпагліфлозину.

«Ми з нетерпінням чекаємо конгресу ESC 2021, щоб представити результати дEMPEROR-Preserved, які являють собою прорив у лікуванні серцево-судинних захворювань і дають надію людям з СНзбФВ, що стає дедалі поширенішою медичною проблемою. СНзбФВ є найскладнішою формою серцевої недостатності, що важко піддається лікуванню», – зазначив професор Штефан Анкер (Stefan Anker), кардіолог, фахівець з питань серцевої недостатності в клініці Шаріте, Берлін, Німеччина, та провідний дослідник у дослідженні EMPEROR-Preserved. «Як і попередні результати досліджень EMPA-REG-OUTCOME та EMPEROR-Reduced за участю пацієнтів із серцевою недостатністю зі зниженою фракцією викиду (СНзнФВ), результати дослідження EMPEROR-Preserved підтверджують, що емпагліфлозин знижує показники смерті від серцево-судинного захворювання або ж частоту  госпіталізації з приводу серцевої недостатності та розширює можливості лікування пацієнтів із серцевою недостатністю».

Серцева недостатність зумовлює значне глобальне навантаження на систему охорони здоров’я: у понад 60 млн пацієнтів у всьому світі відмічають серцеву недостатність, половина з яких мають СНзбФВ лівого шлуночка. Серцева недостатність є головною причиною госпіталізації і стає все більш поширеною в індустріально розвинених країнах західної півкулі внаслідок старіння населення. Важливо зауважити, що ризик смерті серед цієї категорії пацієнтів підвищується з кожною госпіталізацією. СНзбФВ лівого шлуночка, з фізіологічної точки зору, виникає тоді, коли порушується процес заповнення лівого шлуночка серця у діастолу належним чином, що призводить до порушення забезпечення адекватного кровопостачання організму.

«Сукупність даних, отриманих в дослідженні, вказує на те, що емпагліфлозин може радикально змінити тактику лікування СНзбФВ, яку відмічають приблизно у 30 млн людей у всьому світі», – зазначив Вахід Джамал (Waheed Jamal), лікар, корпоративний віцепрезидент та керівник департаменту кардіометаболічної медицини компанії «Берінгер Інгельхайм». «До цього часу не проведено жодних клінічних досліджень, які б вказували на зниження ризику госпіталізації з приводу серцевої недостатності або смертності від серцево-судинного захворювання у всіх дорослих із цією поширеною хворобою, що скорочує тривалість життя. Отримавши попередні результати дослідження EMPEROR-Reduced, ми впевнені в можливості емпагліфлозину позитивно впливати на покращення якості життя дорослих з усіма формами серцевої недостатності».

«Емпагліфлозин був першим інгібітором натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу, який знизив показник смерті від серцево-судинного захворювання серед пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу та серцево-судинним захворюванням, а сьогодні ми досягли ще однієї важливої віхи, цього разу щодо серцевої недостатності, – додав Джефф Еммік (Jeff Emmick), лікар, доктор наук, віцепрезидент з розробки препаратів, компанія «Ліллі». — Сенсаційні результати дослідження EMPEROR-Preserved дають надію особам з серцевою недостатністю, яку до цього часу було складно лікувати. Дослідження EMPEROR за участю пацієнтів із серцевою недостатністю є частиною нашої програми клінічних досліджень EMPOWER, що вивчає вплив емпагліфлозину на низку серцево-ниркових метаболічних захворювань, метою якої є значне покращення клінічних результатів при цих дуже поширених захворюваннях, що впливають на життя багатьох людей».

У дослідженні EMPEROR-Preserved порівнювали емпагліфлозин у дозі 10 мг та плацебо. Повні результати дослідження EMPEROR-Preserved представлені на конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC) 27 серпня 2021 р. Компанії «Берінгер Інгельхайм» і «Ліллі» планують подати заяву на отримання реєстраційного посвідчення у 2021 р.

Ці результати у поєднанні з попередніми результатами дослідження фази III під назвою EMPEROR-Reduced, підтверджують, що емпагліфлозин значно знижує сукупний відносний ризик смерті від серцево-судинного захворювання або госпіталізації з приводу серцевої недостатності на 25% порівняно з плацебо у дорослих із СНзнФВ. Сукупні результати цих досліджень демонструють переваги застосування емпагліфлозину у пацієнтів з усіма формами серцевої недостатності (включаючи СНзнФВ та СНзбФВ).

Результати дослідження EMPEROR-Reduced стали основою для нещодавно затвердженого Європейською комісією нового показання до застосування емпагліфлозину для лікування дорослих із СНзнФВ. До Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США  (FDA) було подано додаткову заявку на реєстрацію нового лікарського засобу (sNDA) емпагліфлозину для зниження ризику смерті від серцево-судинного захворювання або частоти госпіталізації з приводу серцевої недостатності у дорослих із СНзнФВ. Очікується, що рішення стосовно цієї заяви буде отримано пізніше цього року. Емпагліфлозин наразі показаний для лікування дорослих з недостатньо контрольованим цукровим діабетом 2-го типу (і додатково для лікування дорослих із СНзнФВ у ЄС). Дослідження впливу емпагліфлозину на показники госпіталізації з приводу серцевої недостатності та смертності у пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда і мають високий ризик розвитку серцевої недостатності, наразі продовжується. Також нині вивчається застосування емпагліфлозину при хронічній хворобі нирок.

Коротко про дослідження EMPEROR при серцевій недостатності

Дослідження EMPEROR при серцевій недостатності (EMPagliflozin outcomE tRial in patients with chrOnic heaRt failure) являють собою два рандомізованих подвійних сліпих дослідження фази III, які вивчають емпагліфлозин при застосуванні один раз на добу порівняно з плацебо у дорослих пацієнтів із СНзбФВ або СНзнФВ, з цукровим діабетом та без нього, які отримують стандартне лікування.

EMPEROR-Reduced [NCT03057977] досліджувало безпеку та ефективність емпагліфлозину у пацієнтів із хронічною СНзнФВ.

Первинна кінцева точка: час до першого епізоду встановленої серцево-судинної смерті або встановленої  госпіталізації з приводу серцевої недостатності. Кількість пацієнтів: 3730. Завершення: 2020 р.

EMPEROR-Preserved [NCT03057951] досліджувало безпеку та ефективність емпагліфлозину у пацієнтів із хронічною СНзбФВ.

Первинна кінцева точка: час до першого епізоду встановленої серцево-судинної смерті або встановленої госпіталізації з приводу серцевої недостатності. Передбачувана кількість пацієнтів: близько 5990. Передбачуване завершення: 2021 р.

Програма дослідження EMPOWER

Компанія «Берінгер Інгельхайм» розробила програму EMPOWER для вивчення впливу емпагліфлозину на основні клінічні серцево-судинні та ниркові захворювання при низці серцево-нирково-метаболічних станів. Серцево-нирково-метаболічні стани є основною причиною смертності в усьому світі та щороку призводять до 20 млн випадків смерті. За допомогою програми EMPOWER компанія «Берінгер Інгельхайм» працює над вдосконаленням знань про ці взаємопов’язані системи та створенням лікарських засобів, які забезпечують комплексні поліорганні переваги для пацієнтів. Програма EMPOWER, що складається з 9 клінічних досліджень та дослідження у реальній практиці, підтверджує довгострокове зобов’язання альянсу щодо покращення результатів для людей, які живуть із серцево-нирковми метаболічними станами. На сьогодні це найбільша та найповніша програма клінічних досліджень інгібітора НЗКТГ-2, яка включає понад 400 тис. дорослих пацієнтів, залучених у клінічні дослідження у всьому світі.

Серцева недостатність

Серцева недостатність — це прогресуючий, виснажливий та потенційно летальний стан, який виникає, коли серце не може забезпечити достатньої циркуляції крові, щоб задовольнити потреби організму в насиченій киснем крові, або коли для цього потрібно збільшити об’єм крові, що призводить до накопичення рідини (застою) в легенях та периферичних тканинах. Це поширений стан, який відмічають у понад 60 млн людей в усьому світі; очікується, що його поширеність зростатиме зі старінням населення світу. Серцева недостатність дуже поширена серед хворих на цукровий діабет; однак приблизно половина всіх пацієнтів із серцевою недостатністю не мають цієї патології.

Серцево-ниркові метаболічні розлади

Компанія «Берінгер Інгельхайм» прагне змінити спосіб лікування пацієнтів із серцево-нирково-метаболічними станами — взаємопов’язаними розладами, які відмічають у більше ніж  1 млрд людей у всьому світі та які є основною причиною смерті.

Серцево-судинна, ниркова та метаболічна системи взаємопов’язані та мають багато однакових факторів ризику та патологічних шляхів розвитку захворювання. Порушення функціонування однієї системи може пришвидшити початок розвитку дисфункції інших систем, що призведе до прогресування взаємопов’язаних захворювань, таких як цукровий діабет 2-го типу, серцево-судинні захворювання, серцева недостатність та захворювання нирок, що, в свою чергу, призводить до підвищеного ризику серцево-судинної смерті. І навпаки, покращення стану однієї системи може привести до покращення в інших системах.

За рахунок досліджень, які проводить компанія, впевнено і наполегливо впроваджується в життя підтримка здоров’я людей, відновлюючи рівновагу між взаємопов’язаними серцевою, нирковою та метаболічною системами, знижуючи ризик серйозних ускладнень. У рамках нашого зобов’язання перед пацієнтами, здоров’ю яких загрожують кардіо-нирково-метаболічні стани, ми продовжуватимемо застосовувати мультидисциплінарний підхід до медичної допомоги та зосереджувати свої ресурси на заповненні прогалин і недоліків у лікуванні.

Про емпагліфлозин. Емпагліфлозин (торгова назва Джардінс®) — це високоселективний інгібітор натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу (НЗКТГ-2), який застосовується перорально один раз на добу, та перший лікарський засіб для лікування цукрового діабету 2-го типу, який містить дані про зниження ризику серцево-судинної смерті в своїй інструкції в низці країн.

Використана при підготовці матеріалу література наведена нижче.

Список використаної літератури

  1. Butler J., Fonarow G., Zile M. et al. (2014 ) Developing therapies for heart failure with preserved ejection fraction: Current State and Future Directions. JACC Heart Fail. Apr; 2(2): 97–112.
  2. Shah S.J., Borlaug B., Kitzman D. et al. (2020) Research priorities for heart failure with preserved ejection fraction. Circulation.; 141: 1001–26.
  3. Andersen M.J., Borlaug B.A. (2014 ) Heart failure with preserved ejection fraction: current understandings and challenges. Curr. Cardiol. Rep. Jul; 16(7): 501.
  4. GBD 2017 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators (2018) Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 354 diseases and injuries for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet; 392(10159): 1789–858.
  5. Solomon S., Dobson J., Pocock S. et al. (2007) Influence of Nonfatal Hospitalization for Heart Failure on Subsequent Mortality in Patients With Chronic Heart Failure. Circulation; 116(13): 1482–7.
  6. American Heart Association. Types of Heart Failure. Available at: www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/types-of-heart-failure. Accessed: July 2021.
  7. ClinicalTrials.gov. EMPagliflozin outcomE tRial in Patients With chrOnic heaRt Failure With Preserved Ejection Fraction (EMPEROR-Preserved). Available at: clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03057951. Accessed: July 2021.
  8. Packer M., Anker S.D., Butler J. et al. (2020) Cardiac and Renal Outcomes With Empagliflozin in Heart Failure With a Reduced Ejection Fraction. N. Engl. J. Med.; 383: 1413–24.
  9. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Jardiance summary of opinion (post authorisation). Available at: www.ema.europa.eu/en/documents/smop/chmp-post-authorisation-summary-positive-opinion-jardiance-ii-55_en.pdf. Accessed: July 2021.
  10. Boehringer Ingelheim press release. US FDA accepts supplemental New Drug Application for Jardiance® (empagliflozin) for adults with heart failure with reduced ejection fraction. Available at: www.boehringer-ingelheim.us/press-release/us-fda-accepts-supplemental-new-drug-application-jardiance-empagliflozin-adults-heart. Accessed: July 2021.
  11. Jardiance® (empagliflozin) tablets, U.S. Prescribing Information. Available at: docs.boehringer-ingelheim.com/Prescribing%20Information/PIs/Jardiance/jardiance.pdf. Accessed: July 2021.
  12. Jardiance® (empagliflozin) tablets. European Product Information, approved April 2020. Available at: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/jardiance-epar-product-information_en.pdf. Accessed July 2021.
  13. Jardiance® (Full Prescribing Information). Mexico; Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, Inc; 2017.
  14. ClinicalTrials.gov. EMPACT-MI: A Study to Test Whether Empagliflozin Can Lower the Risk of Heart Failure and Death in People Who Had a Heart Attack (Myocardial Infarction). Available at: clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04509674. Accessed July 2021.
  15. ClinicalTrials.gov. EMPA-KIDNEY (The Study of Heart and Kidney Protection With Empagliflozin). Available at: www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03594110. Accessed: July 2021.
  16. ClinicalTrials.gov. EMPagliflozin outcomE tRial in Patients With chrOnic heaRt Failure With Reduced Ejection Fraction (EMPEROR-Reduced). Available at: clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03057977. Accessed: July 2021.
  17. American Heart Association. Ejection Fraction Heart Failure Measurement. Available at: www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/diagnosing-heart-failure/ejection-fraction-heart-failure-measurement. Accessed: July 2021.
  18. GBD 2015 Mortality and Causes of Death Collaborators (2016) Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet; 388(10053): 1459–544.
  19. American Heart Association. What is Heart Failure? Available at: www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure. Accessed: July 2021.
  20. Kenny H.C., Abel E.D. (2019) Heart Failure in Type 2 Diabetes Mellitus. Circ. Res.; 124(1): 121–41.
  21. Dunlay S.M., Givertz M.M., Aguilar D. et al. (2019) Type 2 Diabetes Mellitus and Heart Failure: A Scientific Statement From the American Heart Association and the Heart Failure Society of America. Circulation; 140: e294–e324.
  22. García-Donaire J.A., Ruilope L.M. (2011) Cardiovascular and Renal Links along the Cardiorenal Continuum. Int. J. Nephrol.: 975782.
  23. Leon B.M., Maddox T.M. (2015) Diabetes and cardiovascular disease: Epidemiology, biological mechanisms, treatment recommendations and future research. World J. Diabetes; 6(13): 1246–58.
  24. Thomas M., Cooper M., Zimmet P. (2015) Changing epidemiology of type 2 diabetes mellitus and associated chronic kidney disease. Nat. Rev. Nephrol.; 12: 73–81.

Олександр Осадчий
Редакція журналу «Український медичний часопис»