Розроблено національну стратегію контролю за онкозахворюваннями

17 вересня 2021 о 13:53
691

Міністерством охорони здоров’я України для громадського обговорення пропонується проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання Національної стратегії здійснення контролю за онкологічними захворюваннями на період до 2030 року».

Мета

Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання Національної стратегії здійснення контролю за онкологічними захворюваннями на період до 2030 року» (далі – проєкт розпорядження) розроблено з метою вдосконалення діяльності держави щодо поступового зниження захворюваності та смертності, спричиненої онкологічними захворюваннями, покращення якості життя пацієнтів, забезпечення створення системи надання доступних високоякісних медичних послуг в Україні, розв’язання системних проблем у зазначеній сфері.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проблемами, які потребують розв’язання, є низька обізнаність населення щодо онкологічних захворювань, висока смертність та інвалідизація, спричинені онкологічними захворюваннями, недостатній доступ до своєчасної діагностики та якісного лікування пацієнтів, низький рівень якості життя пацієнтів онкологічного профілю, низька якість надання паліативної медичної допомоги.

Онкологічні захворювання є одним з найважчих та найважливіших викликів для сфери охорони здоров’я, актуальність яких визначається постійним зростанням захворюваності населення на злоякісні новоутворення, труднощами ранньої діагностики, високою вартістю і складністю лікування, високим рівнем інвалідизації і летальності.

Проєкт розпорядження розроблено на виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення», схвалених постановою Верховної Ради України від 2 вересня 2020 р. № 862-IX.

Основні положення проєкту акта

Проєктом розпорядження пропонується затвердити Національну стратегію здійснення контролю за онкологічними захворюваннями на період до 2030 р., а також операційний план щодо реалізації Національної стратегії здійснення контролю за онкологічними захворюваннями на 2022–2025 рр. з метою забезпечення гарантованого Конституцією України права громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу, а також створення умов для ефективного та доступного лікування онкологічних захворювань.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження просимо надсилати до Міністерства охорони здоров’я України до 18:00 30.09.2021 р. включно. Листи мають бути зареєстровані в канцелярії МОЗ, а у разі, якщо лист відправлено поштою, дата його відправлення має бути до граничного періоду отримання запитів (30.09.2021 р.). Контактний телефон: (044) 253-69-67, електронна пошта: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua