Чи вийдуть на вулицю пацієнти психіатричних лікарень?

16 вересня 2021 о 16:19
1066

Повідомлення про закриття психіатричних лікарень стабільно мандрують в інформаційному полі.

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що воно не ініціювало і не планує ініціювати оптимізацію, скорочення або ліквідацію психіатричних лікарень. МОЗ виступає за формування системи психіатричної допомоги, що саморегулюється. Що мається на увазі? Кількість закладів, які покликані допомогти людині із подоланням ментальних захворювань, має співвідноситися із потребами самого населення. Тобто це питання має вирішуватися на рівні громад.

Важливо зазначити, що наразі лікарні перебувають у власності місцевих територіальних громад або обласних рад, отже, питання про їх закриття може піднімати лише місцева чи обласна влада, а ніяк не МОЗ.

Місцева влада також може перепрофілювати лікарні на заклади соціальної підтримки. Не рідкість, що психіатричні лікарні часто надають не суто медичну, а і соціальну допомогу, опікуючись людьми, яким немає куди більше йти. Соціальні служби працюють уже понад 20 років і фінансуються саме місцевими бюджетами. Отже, держава не повинна їх створювати.

Яку роль відіграє Міністерство?

Міністерство розробляє єдині норми з надання фахової допомоги, аби пацієнти отримали сучасне кваліфіковане лікування. Національна служба здоров’я України (НСЗУ), у свою чергу, контрактує відповідні заклади, які уповноважені надавати психіатричну допомогу.

1 квітня 2020 р. розпочався другий етап медичної реформи, який поширився і на психіатричну галузь. За 3 роки до цього Кабінет Міністрів схвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 р., яка передбачає зміщення акценту зі стаціонарного лікування у профільних лікарнях на амбулаторне. До 30% осіб, яких раніше госпіталізували, взагалі не треба було направляти в лікарні. Вони потребували лише адекватної медикаментозної терапії.

За рекомендаціями ВООЗ, стаціонарне лікування пацієнтів (у разі потреби) має тривати близько 30 днів. Від таких нормативів і відштовхуються в НСЗУ та МОЗ. На цей строк виділяється відповідне фінансування на лікування. Пацієнти також можуть отримувати психіатричну допомогу не лише в спеціалізованих закладах, а в багатопрофільних лікарнях, оскільки часто наявні й інші захворювання, які легше лікувати в одному закладі.

Крім того, з 2021 р. з’явилася можливість отримати спеціалізовану медичну допомогу за місцем проживання, яка буде надаватися мобільними мультидисциплінарними командами. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома.

Чи вийдуть на вулицю пацієнти психіатричних лікарень?

Серед людей є побоювання, що через недофінансування з боку НСЗУ пацієнти психіатричних лікарень, яких направили туди за вбивства та інші злочини, вийдуть на вулиці. Насправді НСЗУ не має жодного стосунку до лікування таких осіб. Пацієнти, які скоїли суспільно-небезпечні діяння, отримують допомогу в окремих спеціалізованих закладах, які фінансуються за медичною субвенцією. Це питання регулює постанова Кабміну  від 25 березня 2020 р. № 250. А коли ми кажемо про субвенцію, то розмір фінансування встановлює обласна чи місцева влада, а не НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/moz.ukr