В Україні суттєво прискорюється поширення епідемії COVID-19

15 вересня 2021 о 16:49
706

14 вересня 2021 р. Національна академія наук України опублікувала прогноз розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 15–28 вересня 2021 р. («Прогноз РГ-51») від Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа — Інститут проблем математичних машин і систем НАН України).

Висновки

У висновках відзначено, що темпи поширення епідемії в Україні суттєво прискорилися за останні 2 тиж. Період подвоєння кількості нових виявлень зменшився до 2 тиж. Репродуктивне число, усереднене за тиждень, дорівнює 1,37 та має тенденцію до збільшення. Основні епідемічні параметри (кількість нових випадків виявлення, смерті та госпіталізації), які ще 2 тиж тому були подібними до минулорічних, продемонстрували випереджальне зростання.

Середня кількість нових виявлених випадків в Україні збільшилася до 2950 осіб на день (за 2 тиж — вдвічі), середня кількість летальних випадків — 58  випадків смерті на день у середньому за останній тиждень (за 2 тиж підвищення на 41%). Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено поточну тенденцію до збільшення кількості нових виявлених випадків), середня кількість нових випадків дорівнюватиме 3638 протягом тижня 15–21 вересня 2021 р. та 5208 — протягом тижня 22–28 вересня 2021 р.

Спостережувана летальність дещо знизилася й перебувала у діапазоні 2,5–3%. Її подальше зниження можна очікувати на основі даних про вікову структуру хворих.

На тлі початку навчального року різко зросла захворюваність серед дітей, частка яких у випадках захворюваності вперше за весь час статистики перевищила 10% (за попередніми даними). Той факт, що захворюваність різко зросла одночасно з початком навчального року та підвищенням захворюваності серед дітей, свідчить на користь гіпотези про суттєвий вплив відкритих шкіл на епідемічний процес в українських умовах.

Загрозливою є ситуація на заході країни. Високою є захворюваність у Чернівецькій обл., а її високі темпи зростання зафіксовано у Львівській, Волинській, Тернопільській та інших областях.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами.nas.gov.ua