Перша допомога: як врятувати життя, не зашкодивши собі та іншим

13 вересня 2021 о 12:06
872

Уже понад 20 років поспіль у другу суботу вересня відзначають Всесвітній день надання першої допомоги (World First Aid Day). Ініціатори його проведення — національні організації — члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Перша допомога — це дії та заходи, яких необхідно вжити протягом перших хвилин після настання екстреної події, тобто у період до прибуття спеціалізованого автомобіля з професійними медичними працівниками бригади екстреної медичної допомоги. Завданням надавачів першої допомоги є базова підтримка життя: забезпечення прохідності дихальних шляхів (в тому числі при механічній асфіксії, шляхом стискання), підтримка дихання та кровообігу без використання спеціального обладнання, крім засобів особистого захисту, зупинка критичної кровотечі.

Тому важливо навчитися надавати першу допомогу до прибуття екстрених служб, адже це може врятувати чиєсь життя.

Не нашкодь

У МОЗ України наголошують, що, намагаючись надати першу допомогу, варто пам’ятати про її основне правило — «Не нашкодь!». Вчиняти будь-які дії з порятунку треба, якщо ви в них впевнені. Такі дії мають бути швидкими, чіткими, продуманими і спокійними. Паніка — поганий союзник в екстреній ситуації. В іншому випадку пам’ятайте, що екстрені служби при зверненні можуть надати вам дистанційний супровід щодо ваших дій.

Особливо у цей день МОЗ України рекомендує: знайдіть у своєму населеному пункті чи регіоні курси з надання першої допомоги і пройдіть їх, а якщо ви вже зробили це — періодично поновлюйте знання і відпрацьовуйте практичні навички. Адже ваші вміння можуть врятувати чиєсь життя.

Як надати першу допомогу

Алгоритм дій має бути таким:

  1. Оглянути місце події та впевнитися в тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо.
  2. Оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс).
  3. За необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби  (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо).
  4. Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх.
  5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів.
  6. Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) — розпочати серцево-легеневу реанімацію.
  7. Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток таза і серцево-легенева реанімація була вдалою.
  8. Не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

Якщо ви не маєте відповідних навичок для надання допомоги, слід звернутися за допомогою до інших присутніх на місці події.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua