COVID-19 — пандемія невакцинованих

10 вересня 2021 о 14:44
761

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 8 вересня 2021 р., було розглянуто питання про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19 та стан вакцинації.

Коментар Михайла Радуцького

Як зазначив голова Комітету Михайло Радуцький, ситуація із COVID-19 як у світі, так і в Україні залишається напруженою через прогнозоване зростання захворюваності в осінньо-зимовий період та поширення штаму «дельта», який стрімко набирає обертів. Він також додав, що сьогодні країна наближається до «жовтої зони» і кількість захворювань щоденно зростає.

Михайло Радуцький зауважив, що основним завданням на сьогодні є активне продовження вакцинальної кампанії, жорсткий контроль за проведенням протиепідемічних заходів та забезпечення готовності системи охорони здоров’я до надання медичної допомоги в умовах зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу.

Голова Комітету відзначив, що влітку темпи вакцинації населення зросли: «Наразі в Україні щотижня роблять більше ніж пів мільйона щеплень проти коронавірусу. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 7 вересня 2021 р., в Україні проведено понад 10 млн щеплень». Він висловив сподівання, що такі темпи вакцинації будуть зберігатися надалі.

COVID-19 — пандемія невакцинованих

Народні депутати заслухали інформацію міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який наголосив: «Сьогодні світові тренди чітко кажуть, що COVID-19 це вже пандемія невакцинованих людей». Він також підкреслив, що 10 млн вакцинованих для України недостатньо, тому Міністерство буде працювати над збільшенням кількості вакцинованих, особливо серед груп ризику: осіб похилого віку, пацієнтів з хронічними захворюваннями, інфікування яких коронавірусом призводить до летальних випадків.

Міністр поінформував, що наразі є можливості робити близько 1 млн щеплень на тиждень або 3,5–4 млн на місяць, і це не межа можливостей.

За період вакцинальної кампанії до України надійшло майже 22 млн доз різних вакцин, і є гарантовані потижневі поставки до кінця року. «Вакцини вдосталь, на вибір різної і вона скрізь є», — підсумував доповідач.

Віктор Ляшко підкреслив, що згідно зі статистичними даними найвищі рівні охоплення вакцинацією у місті Київ, Київській та Полтавській областях. Найнижчі — в Івано-Франківській, Волинській та Закарпатській областях. І саме у Західному регіоні найбільше випадків потрапляння хворих на коронавірус до лікарень.

Міністерство напрацювало зміни до постанови Кабінету Міністрів про карантинні заходи, якими вводяться певні обмеження для невакцинованих осіб і пом’якшення для вакцинованих у разі введення «жовтог» і «червоного» рівнів епідемічної небезпеки.

За словами очільника МОЗ, найближчим часом дані зміни буде затверджено на засіданні Кабінету Міністрів, і тоді буде розглядатися питання про встановлення на території України «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

«Країна одномоментно виходить із «зеленого» рівня епідемічної небезпеки, не ділячись по регіонах, в «жовтий» рівень, а вже в «жовтому» рівні у регіонах можуть бути включення, — або помаранчевий, або червоний колір, — з відповідними обмеженнями», — пояснив він.

В. Ляшко також поінформував народних депутатів про готовність системи охорони здоров’я до погіршення епідемічної ситуації в країні.

Міністр охорони здоров’я, а також головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін і тимчасово виконуючий обов’язки голови Національної служби здоров’я України Дмитро Самофалов відповіли на запитання членів Комітету, які, зокрема, стосувалися:

  • можливих сценаріїв розвитку коронавірусної хвороби в Україні;
  • рівня забезпеченості лікарняними ліжками з киснем;
  • виплати надбавок лікарям;
  • забезпечення дотримання карантинних заходів;
  • можливого протермінування вакцин;
  • інформаційної кампанії із заохочення населення до вакцинації;
  • забезпечення санітарного контролю при в’їзді в країну;
  • продажу підробних результатів ПЦР-тестів і довідок про вакцинування;
  • вакцинації неповнолітніх;
  • налагодження власного виробництва вакцин і тестів в Україні;
  • кадрових питань у сфері охорони здоров’я;
  • спрощеної процедури закупівлі кисню;
  • щеплення осіб, які нещодавно перехворіли на COVID-19.

Комітет ухвалив рішення взяти до відома інформацію Міністерства про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19 та стан вакцинації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами iportal.rada.gov.ua