Несприятливі події після імунізації: як реагувати лікарю

10 вересня 2021 о 12:04
1733
Спеціальності :

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України нагадують, що після вакцинації від COVID-19 можуть виникати різні реакції, і це нормально. Усі реакції, які з’являються після щеплення, називають «несприятливі події після імунізації», або «НППІ».

Усі ліки, включно з вакцинами, мають свої ризики. Зазвичай реакції на них незначні і тривають лише декілька днів.

Дії медичного працівника

Усі серйозні випадки НППІ ретельно розслідуються, щоб визначити, чи дійсно вони пов’язані з вакцинацією. Обов’язково потрібно повідомляти про всі випадки серйозного НППІ, зокрема про тяжкі стани та летальні випадки, які виникли протягом 30 днів після вакцинації (незалежно від того, це перша чи друга доза вакцини).

За збір та аналіз інформації про надзвичайні події після імунізації (НППІ) відповідає ДП «Державний експертний центр МОЗ України».

Медичні працівники, до яких звернулися пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду

Медичний працівник повинен надати повідомлення про підозру на НППІ протягом 48 год із моменту його виявлення.

Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua