COVID-19: карантинні норми можуть пом’якшити

8 вересня 2021 о 15:42
585

Як ми вже повідомляли, в Україні зроблено більше 10 млн вакцинацій проти COVID-19.

«Наразі маємо перевищення загальнонаціонального індикатора позитивних тестів серед усіх протестованих та тенденції до збільшення госпіталізацій пацієнтів із COVID-19. При цьому ситуація не є критичною, в основному стрімкі зміни в індикаторах пояснюються законом малих чисел, коли зміни в абсолютних цифрах показують великі зміни у відносних. Тому, наслідуючи практику європейських країн та США, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого населення до звичного», — зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, під час засідання Уряду 8 вересня 2021 р.

МОЗ працює над змінами до карантинних норм  

Міністерство охорони здоров’я спільно з усіма міністерствами ґрунтовно працює над змінами до карантинних норм, аби дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям.

Зокрема, передбачається, що більшість обмежень, які передбачені в «жовтому» та «червоному» рівнях епідемічної небезпеки, не будуть застосовуватися у разі, якщо будуть вакциновані колективи та відвідувачі.

При цьому для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки буде достатньо однієї дози вакцини, а для «червоного» рівня вже потрібен буде повний курс щеплення.
Як приклад,  робота закладів освіти у «жовтому» рівні епідемічної небезпеки не буде обмежуватися за умови наявності у 80% педагогічних працівників документів, що засвідчують вакцинацію від COVID-19 хоча б однією дозою.

«Лише коли постанова набуде чинності, а це 7 днів від дня її розгляду в Уряді, пропонуємо скликати засідання національної комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій питання для встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. До того часу всі, і зокрема заклади освіти, продовжують працювати за правилами «зеленого» рівня», — пояснив міністр.

Нагадаємо, що аби убезпечити населення від коронавірусу, в Україні  вже зробили понад 10 млн щеплень. 5 666 017 осіб отримали принаймні одну дозу — 4 407 024 з них завершили курс антиковідної вакцинації. Це медики, освітяни, військові, соцпрацівники, особи літнього вікута інші українці, які захищені від COVID-19.

Також в Україну доставили понад 20 млн доз вакцин різних виробників, з них майже 12,6 млн доз закуплені коштом держбюджету, понад 4,3 млн поставлено в межах ініціативи з рівного доступу до антиковідних вакцин COVAX, а більш ніж 3,3 млн отримано як гуманітарну допомогу від країн ЄС.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua