Затверджено заходи з елімінації вертикальної передачі ВІЛ

7 вересня 2021 о 16:26
1021

Наказом МОЗ України від 6 вересня 2021 р. № 1887 на виконання завдань стратегічної цілі 1 Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 р., схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 1415, доручення  віцепрем’єр-міністра України від 29 серпня 2019 р. № 27962/3/1-19 до рішення Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу від 22 серпня 2019 р. та відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), з метою координації виконання заходів щодо унеможливлення передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини доручено:

  1. Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (Л.М. Черненко) забезпечити:

1) координацію та організаційно-методичне керівництво заходів з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

2) розробку Дорожньої карти з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

3) подання до Міністерства охорони здоров’я України узагальненої інформації з виконання,  моніторингу та оцінки ефективності заходів з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, щороку до 10 березня;

4) надання щороку на засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу матеріалів щодо узагальненої інформації з виконання, моніторингу та оцінки ефективності заходів з елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

  1. Міністерству охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міській державним адміністраціям забезпечити:

1) у місячний строк утворення та затвердження складу регіональних комітетів (робочих груп) з питань валідації елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини при відповідних структурних підрозділах з питань охорони здоров’я, розробку і затвердження відповідних регіональних робочих планів;

2) надання щоквартальної інформації про виконання регіональних робочих планів щодо елімінації передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» до 5 числа першого наступного за звітним періодом місяця у паперовому та електронному вигляді на електронну адресу  [email protected]а.

  1. Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності (І.С. Руденко) забезпечити опублікування цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України.
  2. Контроль за виконанням цього наказу покладено на заступника міністра  охорони здоров’я України — головного державного санітарного лікаря України І.В. Кузіна.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua