Актуальні питання боротьби з туберкульозом

1 вересня 2021 о 11:41
825

30 серпня 2021 р. відбувся форум «Боротьба з туберкульозом в Україні: можливості ПМГ та нові моделі взаємодії». У заході взяли участь керівники обласних фтизіопульмонологічних закладів, фтизіатри, керівники та лікарі закладів первинної медичної допомоги, представники громадських організацій та місцевої влади.

Під час форуму обговорили питання державної політики у боротьбі з туберкульозом та стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги. А також Програму медичних гарантій (ПМГ), яка стала ефективним інструментом у підвищенні якості медичної допомоги пацієнтам з туберкульозом.

Коментар Дмитра Самофалова

Як зазначив т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Дмитро Самофалов, раніше в Україні людей насильно тримали в тубдиспансері більше ніж 100 днів, щоб зайняти ліжко. «Пацієнти платили, щоб  їх відпустили додому. Через таке «утримання» лікування пацієнта коштувало державі 100–450 тис. грн. При цьому у цю суму не входять ліки — їх МОЗ закуповує окремо. Тож ключове, що потрібно змінювати в нашій системі лікування туберкульозу, – впроваджувати сучасні підходи. Це стосується, зокрема, зменшення тривалості перебування пацієнта в стаціонарі і подальший розвиток амбулаторного рівня надання допомоги таким пацієнтам. З квітня 2020 р. тариф за пакетом лікування туберкульозу став однаковим для амбулаторних випадків і лікування у стаціонарі. Мотивація утримувати пацієнта, щоб зайняти ліжко, зникла. А з квітня 2021 р. НСЗУ  запровадила новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги».

У 2021 р. 434 заклади первинної допомоги по всій країні підписали з НСЗУ договір на надання допомоги пацієнтам з туберкульозом. З них 5 приватних закладів та 5 лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП). Ці заклади уклали з НСЗУ договори на суму понад 85 млн грн на 9 міс 2021 р. З початку дії ПМГ–2021, тобто з квітня цього року, за лікування пацієнтів з туберкульозом НСЗУ виплатила закладам первинної ланки понад 2,5 млн грн. Найбільше коштів за цим напрямком отримали заклади первинної ланки у Запорізькій — понад 234 тис. грн, Дніпропетровській — 204,2 тис. грн та Донецькій — 187,4 тис. грн областях.

Найбільше закладів первинної допомоги, що надають медичні послуги пацієнтам з туберкульозом, у таких областях: Дніпропетровська — 39, Запорізька — 32, Львівська — 29. А найбільше пацієнтів з туберкульозом, за даними електронної системи охорони здоров’я станом на липень цього року, спостерігаються у своїх лікарів, з якими підписали декларації, в таких областях: Миколаївська — 174, Донецька — 134, Дніпропетровська  — 92.

Коментар Тетяни Бойко

За словами Тетяни Бойко, заступника голови НСЗУ, для пацієнтів з туберкульозом у різних регіонах зараз з’явилася можливість отримувати медичну допомогу за місцем проживання, не витрачаючи при цьому часу і грошей на доїзд в обласний центр. Залученість органів місцевої влади може допомогти покращити і розширити цей доступ. Завдання для місцевих органів влади — проаналізувати дані та допомогти закладам первинної допомоги підготуватися та укласти з НСЗУ договір на пакет супроводу пацієнтів з туберкульозу. НСЗУ оплатить ці послуги згідно з договором. Також у завданнях місцевої влади — подбати про соціальний супровід пацієнтів, щоб після стаціонарного лікування вони знайшли лікаря, з яким можна укласти декларацію і який буде вести їх на амбулаторному етапі. Така комплексна допомога і відповідальне ставлення всіх учасників процесу до своєї частини роботи сприятимуть найшвидшому одужанню пацієнтів.

Крім того, учасники заходу заслухали доповіді про державну політику у боротьбі з туберкульозом,  про маршрут пацієнта з діагнозом туберкульозу в рамках ПМГ, а також про клінічні особливості ведення пацієнтів із туберкульозом. Керівники медичних закладів, що впроваджують новітні моделі лікування та супроводу пацієнтів на первинному та спеціалізованому рівнях, розповіли про свої успішні результати надання допомоги за ПМГ. Зокрема, досвідом поділилися головний лікар Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Нечипорук та генеральний директор Криворізького протитуберкульозного диспансеру Наталія Гранкіна.

Коментар Ольги Павлової

Заступник директора проєкту USAID PATH «Підтримка зусиль у протидії ТБ в Україні» Ольга Павлова розповіла про мультидисциплінарний та пацієнторієнтований підхід у веденні пацієнтів із туберкульозом, наголошуючи на повазі до пацієнта, увазі до його потреб, створенні максимального комфорту та доступу до лікування.

«На нашу думку, важливе не лише виявлення хвороби, а мотивування пацієнта до обстеження та лікування, нагляду протягом двох років. Такий підхід ми пілотуємо на Одещині. Там працюють мультидисциплінарні команди з виявлення туберкульозу», — повідомила О. Павлова.

Коментар Ольги Клименко

Голова правління БО «TBpeopleUkraine», керівного комітету Партнерство «Зупинимо Туберкульоз. Україна» Ольга Клименко розповіла про роль неурядових організацій у процесі забезпечення послуг для пацієнтів з туберкульозом. Завдання таких організацій — усувати організаційні та сервісні бар’єри, які заважають пацієнту отримати необхідну послугу. Також О. Клименко наголошувала на відповідальності та допомозі з боку місцевої влади щодо вирішення соціальних проблем таких пацієнтів. Мова про допомогу у відновленні документів пацієнтам, організації юридичних консультацій, сприяння в організації доїзду пацієнта до місця надання медичної допомоги.

Захід відбувся за підтримки БО «TBpeopleUkraine» спільно з Johnson & Johnson Innovation LLC (JJI) в рамках проєкту «Drug-Resistant Tuberculosis Lifeline QuickFire Challenge».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua