Яка кількість споживання води допоможе запобігти зниженню функції нирок?

31 серпня 2021 о 12:15
1035

Всім відома приказка: «Одне яблуко на день тримає вас подалі від зустрічі з лікарем». В останні роки пацієнтів все частіше цікавить питання, чи може збільшення споживання води бути корисним для запобігання захворюванням нирок.

На сьогодні наявна незначна кількість наукових даних про рекомендації щодо оптимального споживання води на добу. Популярна рекомендація «випити щонайменше 8 склянок води на день» виникла не з результатів досліджень, а з рекомендацій Ради з питань харчування (Food and Nutrition Board) 1945 р., які регламентували, що кожна людина повинна споживати 2,5 л води на день [1]. І сьогодні значна кількість тверджень залишаються неперевіреними, все більша кількість даних свідчать, що надмірне споживання води може чинити негативний вплив на організм людини. Так, результати дослідження на тваринах, яким була проведена двостороння нефректомія, продемонстрували, що надмірне споживання води пригнічує плазмову концентрацію вазопресину та покращує кліренс креатиніну. Результати інших досліджень за участю людей продемонстрували, що збільшене споживання води асоціюється з поліпшенням функції нирок та зниженням ризику утворення каменів у нирках [2, 3].

Протягом багатьох років все більша кількість лікарів-нефрологів та лікарів первинної ланки рекомендують споживати більшу кількість води для запобігання зниженню функції нирок. На перший погляд, ця рекомендація здається корисною, однак результати двох нещодавніх досліджень продемонстрували, що надмірне споживання води не забезпечить захист ниркам, а швидше може зашкодити.

Група дослідників з Канади провела рандомізоване широкомасштабне клінічне дослідження CKD-REIN, метою якого було визначення, чи може більше споживання води уповільнити зниження функціональної спроможності нирок [4]. Протягом 1-го року спостереження пацієнтам з хронічною хворобою нирок (ХХН) ІІІ стадії або вище було запропоновано збільшити щоденну норму споживання води на 1,0–1,5 л/добу або не змінювати її. Використовуючи оцінку швидкості клубочкової фільтрації (оШКФ), яка визначається на основі показників креатиніну або цистатину С, було визначено, що додаткове споживання води в групі втручання не захищало від подальшого погіршення ниркової функції. І хоча основним обмеженням дослідження була можлива відсутність прихильності до збільшення споживання води (у більшості пацієнтів виділення сечі збільшилося лише на 600 мл/добу), на думку вчених, результати цього дослідження вперше визначили, що збільшення споживання води не є захисним механізмом для нирок, як це вважалося раніше.

Тим не менш, медичні товариства залишаються зосередженими на перевагах збільшення споживання води для здоров’я нирок. Результати попередніх клінічних досліджень демонстрували, що споживання води може знизити рівень глюкози натще або відновити гемодинамічну стабільність. Це невеликі дослідження з короткими періодами спостереження, тож справжню користь споживання води точно оцінити наразі не є можливим.

Щоб допомогти вирішити це питання, групою дослідників на чолі з Сандрою Вагнер (Sandra Wagner) з Університету Лотарингії, Нансі, Франція (Université de Lorraine, Nancy, France), проведено трирічне проспективне дослідження CKD WIT, в якому брали участь 1265 пацієнтів із ХХН ІІІ стадії або вище, мета якого — визначення, яка кількість споживання води (якщо така кількість існує) допоможе запобігти зниженню функції нирок [2]. Результати дослідження продемонстрували, що учасники, які знизили осмолярність сечі від 374 мОсм/л (вихідний рівень) до <326 мОсм/л, мали найбільше зниження оШКФ (на основі показників креатиніну). Пацієнти, які щодня випивали найменшу або найбільшу кількість води (<0,5 або >2,0 л/добу відповідно), мали найвищу ймовірність зниження функції нирок (коефіцієнт ризиків 1,92 та 2,43 відповідно) порівняно з тими, хто споживав помірну кількість води (1,0–1,5 л/добу).

Що необхідно знати пацієнтам?

Результати цих двох досліджень свідчать, що пацієнти не повинні сильно зосереджуватися на кількості випитої води. Найкращим варіантом є помірне споживання води (1,0–1,5 л/добу), тоді як пиття надмірної кількості води не забезпечить жодної користі. Результати досліджень CKD WIT та CKD-REIN поставили під сумнів переконання про користь від надмірного споживання води. Подібно до того, як одне яблуко в день насправді не допоможе запобігти зустрічі з лікарем, так і вживання значної кількості води не допоможе запобігти захворюванням нирок. Таким чином, помірне споживання води — єдина рекомендація, яку лікарі можуть надавати пацієнтам, яка базується на реальних клінічних даних [5, 6].

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження визначили, що особи з раннім дебютом цукрового діабету 2-го типу мають вищий ризик розвитку діабетичних ускладнень.

Список використаної літератури:

  1. Boudreau F.G. (1946) The Food and Nutrition Board of the National Research Council. Food, Drug, Cosmetic Law Quarterly. Vol. 1, No. 2: 144–157 (14 pages).
  2. Bankir L., Bouby N., Ritz E. (2013) Vasopressin: a novel target for the prevention and retardation of kidney disease? Nat. Rev. Nephrol.; 9(4): 223–239.
  3. Clark W.F., Sontrop J.M., Macnab J.J. et al. (2011) Urine volume and change in estimated GFR in a community-based cohort study.  Clin. J. Am. Soc. Nephrol.; 6(11): 2634–2641.
  4. Wagner S., Merkling T., Metzger M. et al. (2021) Water intake and progression of chronic kidney disease: the CKD-REIN cohort study. JAMA; 319(18): 1870–1879. doi: 10.1001/jama.2018.4930.
  5. Wagner S., Merkling T., Metzger M. et al. (2021) Water intake and progression of chronic kidney disease: the CKD-REIN cohort study. Nephrol Dial Transplant.: gfab036. doi: 10.1093/ndt/gfab036.
  6. Desai T.P. (2021) Will Drinking More Water Keep Kidney Disease Away? Medscape, Aug 17.

Анна Хиць
Редакція журналу «Український медичний часопис»