МОЗ пропонує зміни у порядку відпуску рецептурних ліків

31 серпня 2021 о 11:06
1352
Спеціальності :

На громадське обговорення винесено проєкт наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360».

Мета

Проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» (далі — проєкт наказу) розроблено з метою удосконалення підходів до раціонального застосування усіх рецептурних лікарських засобів та посилення контролю за відпуском даної групи лікарських засобів з аптечних закладів.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт наказу розроблений відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», введеного в дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 р. № 369/2021.

Проєктом наказу удосконалюються підходи до раціонального використання усіх рецептурних лікарських засобів та подолання проблеми неконтрольованого відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта лікаря з метою посилення контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів.

Для вирішення цієї проблеми розроблені відповідні зміни, що запроваджують обов’язкову вимогу щодо виписування та відпуску рецептурних лікарських засобів з 1 квітня 2022 р. за електронним рецептом.

Основні положення проєкту акта

Проєктом наказу пропонується внести зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062, в частині установлення, що з 1 квітня 2022 р. виписування рецептів на лікарські засоби, які згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, здійснюється у формі електронного документа — електронного рецепта, та якою дозволяється аптекам та аптечним пунктам до 1 квітня 2022 р. здійснювати відпуск рецептурних лікарських засобів, виписаних на паперових рецептурних бланках, у встановленому порядку. Прийняття проєкту наказу сприятиме посиленню контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу необхідно надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601; контактні особи: Ірина Вікторівна Карпенко, тел.: (044) 200-06-86, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua