Корпоративне управління в охороні здоров’я: до кінця року мають прийняти постанову Уряду

30 серпня 2021 о 17:46
1399

Ефективні спостережні ради — це сучасний інструмент корпоративного управління, який забезпечує закладам охорони здоров’я ефективне стратегічне планування та розвиток закладу, сильний та професійний менеджмент, незалежний фінансовий аудит. До кінця року МОЗ має намір завершити створення нормативної бази для подальшого формування спостережних рад управління закладами охорони здоров’я.

Коментар Віктора Ляшка

«Зараз більшість закладів охорони здоров’я взагалі не має елементів корпоративного управління. Звідси ми маємо незрозумілий розподіл коштів, наданих їм Національною службою здоров’я України (НСЗУ), відсутність планів розвитку закладів та системну потребу контролю лікарні з боку власника — місцевої влади. Спостережні ради — це сучасний та цивілізований шлях залучення до процесу розвитку закладу охорони здоров’я всіх стейкхолдерів – депутатів місцевих рад, департаментів охорони здоров’я обласних адміністрацій, представників медичних колективів, пацієнтських організацій тощо. Це напряму сприятиме покращенню надання медичних послуг. МОЗ вже розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України, до кінця року він має бути прийнятий», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

На сьогодні відповідні згадування про створення спостережних рад є в Основах законодавства України про охорону здоров’я та в постанові Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1077. Але практика показує, що вони мають бути посилені та осучаснені.

Вивчено європейський досвід

При підготовці нового проєкту постанови фахівці МОЗ та міжнародні експерти вивчили досвід корпоративного управління в закладах охорони здоров’я європейських країн. Він свідчить, що спостережна рада повинна також здійснювати організацію ефективного внутрішнього аудиту і контролю. Це дієвий інструмент контролю керівників лікарень, якості  надання послуг, а також впливу на них з боку громад.

Основні пропозиції МОЗ

Отже, нині пропозиції МОЗ містять конкретні інструменти для організації ефективного корпоративного управління таким чином, що гарантує якісну медичну допомогу, орієнтовану на пацієнта:

  • повноваження спостережних рад розширюються з метою надання їм можливості впливати на роботу закладу, брати участь в обранні та звільненні керівництва, проводити внутрішній аудит медзакладу;
  • представники громадськості утворюють більшість складу спостережної ради з метою забезпечення незалежності судження при прийнятті рішень;
  • члени спостережної ради отримують призначення на засадах їх кваліфікації та досвіду.

З метою прозорого та неупередженого формування спостережної ради передбачається створення конкурсної комісії у кількості 9 осіб, до складу якої входять:

  • представники власника закладу охорони здоров’я (3 особи);
  • представники структурного підрозділу з питань охорони здоров’я та місцевої державної адміністрації (3 особи);
  • представники громадських об’єднань (3 особи).

Зараз проєкт нової постанови про спостережні ради доступний для громадського обговорення.

Нагадаємо, що за результатами опитування більш ніж 500 закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності з 8 областей України, проведеного в рамках проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», виявило, що спостережні ради у більш ніж 80% цих закладів досі не були створені. Відповідно, механізми корпоративного управління у більшості закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності фактично не були сформовані. Така ситуація пояснюється, зокрема, тим, що чинна постанова містить низку недоліків, які унеможливлюють ефективну роботу спостережних рад закладів охорони здоров’я. До їх числа належать, зокрема, недосконалість порядку обрання членів спостережних рад, відсутність механізму їх ротації, декларативність та неефективність деяких функцій спостережної ради, відсутність можливості призначити винагороду членам спостережних рад за їх роботу тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua