В Ізраїлі почали лікувати переломи без гіпсу

25 серпня 2021 о 16:55
1055
Спеціальності :

Новий метод фіксації кінцівки при переломі запропонували в клініці Іхілов  (Тель-Авів, Ізраїль). Тут замінили гіпс зручними і легкими полімерними фіксаторами. Фіксатори створюються індивідуально для кожного пацієнта за допомогою 3D-друку.

Люди, які хоч раз в житті ламали руку, пам’ятають, як незручно ходити з гіпсом. По-перше, будь-яка гігієнічна процедура, будь-то миття рук або душ, перетворюється на проблему: гіпсова пов’язка мокне, хоч як би ти не вберігав її від води. По-друге, рука під гіпсом постійно свербить: гіпсова пов’язка кришиться зсередини, і крихти подразнюють шкіру. У гіпсу є і більш серйозні недоліки, про які добре знають травматологи. Оскільки цей матеріал погано пропускає рентгенівські промені, лікарю важко переконатися в тому, що зламана кістка не змістилася. Крім того, порушується кровопостачання кінцівки, і після зняття гіпсу пацієнту потрібно тривале відновлення.

Вчені Центру хірургічних інновацій і 3D-друку ізраїльської лікарні Іхілов вирішили всі ці проблеми. За допомогою сучасних 3D-принтерів вони створили фіксатори для лікування переломів руки, повністю адаптовані до конкретного пацієнта. На відміну від традиційного гіпсу, фіксатори виготовляються з легкого прозорого полімеру. Численні отвори дозволяють шкірі дихати і захищають її від підвищеного потовиділення і подразнення.

Перед друком фіксатора проводиться рентгенівське дослідження і створюється 3D-модель руки пацієнта. Фіксатор створюється в точній відповідності з цією моделлю, тому він доставляє пацієнту мінімум незручностей.

За словами директора Центру хірургічних інновацій доктора Шломо Дадіа, новий метод фіксації повинен докорінно змінити весь порядок лікування пацієнтів з переломом руки. Фіксатор легкий, він не потребує захисту від води і не викликає свербежу. А коли настане час, лікар зможе легко його зняти, не користуючись ріжучими інструментами, які можуть травмувати пацієнта.

У медцентрі Іхілов тільки-но завершилося клінічне випробування нових фіксаторів. У ньому взяли участь десятки пацієнтів з переломами зап’ястка. Дослідження продемонструвало безперечні переваги 3D-фіксації перед традиційним гіпсом. Розробники очікують, що їх винахід викличе інтерес як в Ізраїлі, так і за його межами.

Доктор Михайло Зейгарник, кандидат медичних наук,

лікар клініки Іхілов (Тель-Авів, Ізраїль)