Про державно-приватне партнерство у галузі охорони здоров’я

30 листопада 2011 о 17:24
733

Про державно-приватне партнерство у галузі охорони здоров’яВ Ізраїлі розпочала роботу Перша конференція Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з нової європейської політики «Здоров’я-2020».

Нагадаємо , що Нова Європейська стратегія охорони здоров’я «Здоров’я-2020», запропонована ВООЗ, перебуває на загальноєвропейському обговоренні. Цей документ декларує необхідність започаткування руху за здоров’я та благополуччя людей через демократичний процес, який передбачає широку участь і співпрацю керівників і практиків усіх рівнів, а також громадянське суспільство. Також підкреслюється важливість прийняття загальнодержавного підходу до стратегії управління в інтересах здоров’я, підвищення рівня соціальної справедливості по відношенню до здоров’я, укріплення позицій Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) в управлінні міжсекторальною політикою та відстоювання принципів соціальної справедливості щодо питань охорони здоров’я. Її схвалення Європейським регіональним комітетом ВООЗ планується у вересні 2012 р.

Учасники Першої конференції обговорюватимуть шляхи розвитку та вдосконалення системи охорони здоров’я в Європейському регіоні на найближчі 8 років. Зокрема, буде розглянуто питання залучення споріднених галузей та інституцій до діяльності галузі охорони здоров’я. Серед нагальних проблем, які потребують вирішення, — неінфекційні захворювання, спосіб життя, надзвичайні ситуації, безпека харчової продукції тощо. Рекомендації, які фахівці сформують під час конференції, будуть використані і в Україні.

Наразі наша країна вже робить певні кроки у цьому напрямку.

Так, відповідно до підходів, викладених у Новій Європейській стратегії охорони здоров’я «Здоров’я-2020», МОЗ України підготувало проект Загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір» . Прийняття цієї програми зумовлено необхідністю змін до підходу організації та планування медико-санітарної допомоги із формуванням міжсекторального підходу в проведенні профілактичних заходів щодо усунення негативного впливу соціальних чинників здоров’я, створення умов для збереження та зміцнення здоров’я населення на базі державно-приватно-суспільного партнерства, формування відповідального ставлення кожної людини до особистого здоров’я.

Одним із прикладів державно-приватно-суспільного партнерства є налагодження сучасної системи контролю якості й безпеки продовольчої продукції.

Щорічно майже 2,2 млн людей у світі вмирають внаслідок вживання небезпечних харчових продуктів. Запобіганню виникненню таких випадків має сприяти не лише МОЗ, але й інші контролюючі служби, а також підприємства-виробники.

Указами Президента України розпочато процес реорганізації в державній системі контролю та нагляду за безпекою та якістю харчових продуктів. Зокрема, реформа передбачає державний контроль продукції як з боку спеціалістів санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України (харчові продукти спеціального, дієтичного та дитячого харчування), так і з боку працівників ветеринарного, фітосанітарного нагляду та спеціалістів захисту рослин Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Міністерства аграрної політики та продовольства.

Також готуються до розгляду зміни до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», відповідно до яких усі виробники протягом 2 років будуть змушені запровадити сучасну систему управління безпеки харчової продукції (аналіз ризиків і критичні точки контролю — Hazard Analysis and Critical Control Points/HACCP). Це не лише дозволить забезпечити внутрішній ринок високоякісною харчовою продукцією, але й суттєво вплине на рівень громадського здоров’я.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.rada.gov.ua, www.vet.gov.ua