Неонатальний скринінг: Уряд визначив закупівельників обладнання, інформаційних систем та робочих місць

19 серпня 2021 о 11:14
570

18 серпня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 2021 р. № 339», що стосуються оснащення експертного та регіональних центрів неонатального скринінгу лабораторним обладнанням та  лабораторно-інформаційною системою. На це виділено 300 млн грн. Кошти виділені з фонду Президента України для реалізації програми «Здорова Україна».

Так, документ визначає державне підприємство «Медичні закупівлі України» одержувачем цих коштів на закупівлі лабораторного обладнання для експертного та регіональних центрів неонатального скринінгу.

Коментар Віктора Ляшка

«Неонатальний скринінг — це механізм, який допоможе нам вчасно виявляти вроджені або рідкісні спадкові захворювання дітей. Зазвичай такі діти народжуються без видимих ознак патології, а коли захворювання вже проявляється, зміни в організмі дитини стають незворотними і призводять до інвалідності і ранньої смерті пацієнтів. Рання досимптомна діагностика і вчасне лікування можуть врятувати життя таким дітям. Окремо ми запускаємо закупівлі ліків для лікування орфанних захворювань за договорами керованого доступу. Так ми зможемо дати дітям шанс на здорове життя у Здоровій Україні», — пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Постанова також визначає, що закупівлю обладнання буде здійснювати державне підприємство «Медичні закупівлі України», а закупівлю лабораторних інформаційних систем та комп’ютеризованих робочих місць для працівників центрів неонатального скринінгу — МОЗ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua