Норовірусна інфекція: від початку року зареєстровано 5 спалахів

13 серпня 2021 о 12:32
1031

За даними Центру громадського здоров’я, з початку 2021 р. в Україні зареєстровано 5 спалахів норовірусної інфекції.

Всього постраждали 69 осіб, з них 64 дитини.

У м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл. у дитячому навчальному закладі (ДНЗ) комбінованого типу захворіли 5 дітей. Діагноз – гостра кишкова інфекція норовірусної етіології. Всі хворі перенесли хворобу у легкій формі. Відбулися заходи із дезінфекції місць загального користування закладу. Вогнище хвороби було локалізовано.

У с. Джурин Чортківського району Тернопільської обл. у 12 вихованців та 2 працівників закладу дошкільної освіти було лабораторно підтверджено діагноз «гостра кишкова інфекція норовірусної етіології». Джерело інфекції встановити не вдалося. Було здійснено низку лабораторних досліджень та перевірку закладу щодо дотримання санітарно-гігієнічних норм, вогнище локалізовано.

Протягом березня у м. Тернопіль у двох ДНЗ зафіксовано спалахи норовірусної хвороби. Серед постраждалих сукупно зареєстровано 2 дорослих і 34 дитини. У межах локалізації спалаху проведено епідрозслідування, заключну дезінфекцію, організовано необхідний комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. На початку серпня в одному з ДНЗ міста зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції норовірусної етіології. Лабораторно підтверджено 14 випадків. Проведено епідеміологічне розслідування.

Про норовірусну інфекцію

Норовірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, яке спричинює вірус норуолк, характеризується розвитком гострого гастроентериту та дегідратації. Норовіруси спричиняють 6–17 % випадків гострих кишкових інфекцій.

Профілактика

Для профілактики норовірусної інфекції рекомендовано:

  • піддавати харчові продукти термічній обробці при 85 °C,
  • мити руки з милом перед прийомом їжі,
  • споживати кип’ячену чи воду в пляшках,
  • не вживати воду з відкритих джерел.

У разі наявності гострої кишкової інфекції необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua