Обговорення проєктів вимог ПМГ–2022: паліативна допомога

13 серпня 2021 о 12:06
769

Експертне обговорення проєктів вимог Програми медичних гарантій (ПМГ)–2022 продовжується. 11 серпня 2021 р. експерти працювали над специфікаціями та вимогами щодо надання паліативної допомоги. Як наголосила на початку зустрічі начальник відділу взаємодії із зовнішніми експертами Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів Національної служби здоров’я України (НСЗУ), д.м.н., голова Робочої групи Світлана Дудник, у 2022 р. масштабних змін за цими двома медичними пакетами не передбачається. Тому суттєвих змін вимоги до закупівлі послуг за напрямком паліативної допомоги не зазнали.

Про обговорення

Робоча група узагальнила висновки, які надіслали самі експерти, та напрацювала проміжний варіант умов закупівлі. Серед змін у прийнятих пропозиціях, наприклад, такі:

  • у специфікації до пакету «Стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям» доповнено пункт щодо забезпезпечення пацієнтів асистивними засобами для мобільності на весь період перебування в закладі за місцем надання послуг;
  • у пакеті «Мобільна паліативна допомога дорослим та дітям» доповнили пункт умов закупівлі про забезпечення постійного контакту з пацієнтом вимогою щодо мінімальної регулярності фізичних візитів: початково при складанні плану спостереження та потім у подальшому згідно з планом спостережень, але не менше раз на місяць.

Дискусію викликало кілька питань.

Експерти пропонували включити до підстав надання послуги, окрім направлення лікаря чи переведення з іншого закладу, самозвернення пацієнта, як це є в деяких інших медичних пакетах. Але наявна редакція підстав надання послуги зі стаціонарної чи мобільної паліативної допомоги, запропонована НСЗУ, передбачає, що пацієнт самостійно не може встановити відповідний діагноз, який потребуватиме паліативної допомоги. Саме тому потрібне електронне направлення. Діючі підстави дозволяють пацієнту отримувати даний вид допомоги, звернувшись за таким направленням до лікаря один раз на рік.

Також учасники робочої групи жваво обговорювали вимогу у пакеті мобільної паліативної допомоги в такій редакції, як «забезпечення та контроль симптоматичної терапії та догляду». Дискусію викликало, чи може мобільна бригада контролювати догляд за паліативним пацієнтом, який перебуває вдома. І які мають бути дії лікаря, який відмічає неякісний догляд за таким пацієнтом. Одні експерти наполягали залишити контроль догляду, в майбутньому ретельно прописавши поняття догляду та шкали його оцінки. Інші — виключити контроль догляду, оскільки мобільна паліативна служба на якість догляду пацієнта вплинути не може.

Зрештою у проміжному варіанті погодили залишити контроль і за симптоматичною терапією, і догляд за пацієнтом.

Експерти обговорили пункт щодо наявного пункту в переліку обладнання мобільної бригади, викладене у наступній редакції: CPAP та/або кисневий концентратор у кількості щонайменше 3. Були пропозиції збільшити кількість до щонайменше 5 концентраторів, пропозиції стосовно створення у майбутньому карти або реєстру таких паліативних пацієнтів, які вдома потребують кисневого концентратора. Також експерти поділилися досвідом передачі дороговартісного обладнання в користування пацієнту, який перебуває вдома і потребує кисневої підтримки. Внаслідок обговорень члени робочої групи погодили цю вимогу у запропонованій редакції.

Фіналізуватимуть документ на другому засіданні, яке відбудеться за кілька тижнів. Також зараз відбуваються публічні консультації щодо проєктів специфікацій і умов закупівлі послуг у ПМГ на 2022 р. До 13 серпня 2021 р. можна подати свої пропозиції, заповнивши форму за посиланням.

Склад робочої групи

Склад робочої групи викладено у таблиці

Таблиця. Склад Робочої групи експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за ПМГ за напрямом «Паліативна медична допомога»:

Дудник Світлана Валеріївна Начальник відділу взаємодії із зовнішніми експертами управління фінансових гарантій медичного обслуговування Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів НСЗУ, д.м.н., голова Робочої групи
Ладнюк Вячеслав Євгенович Головний спеціаліст відділу розробки програми медичних гарантій управління фінансових гарантій медичного обслуговування Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів НСЗУ, секретар Робочої групи
Ковальова Олена Михайлівна Головний спеціаліст відділу клінічного аудиту та методології Департаменту моніторингу НСЗУ, д.м.н., професор
Артимович Андрій Іванович Директор КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (за згодою)
Артьомова Наталія Сергіївна Лікар-гематолог дитячий КП «Дитяча міська клінічна лікарня» Полтавської міської ради, асистент кафедри педіатрії № 1 з пропедевтикою та неонатологією Української медичної стоматологічної академії, к.м.н. (за згодою)
Босенко Максим Анатолійович Завідувач Центру паліативної допомоги КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради» (за згодою)
Волосовець Ірина Петрівна Державний експерт експертної групи з розвитку паліативної допомоги Директорату якості життя МОЗ України (за згодою)
Гардашніков Андрій Леонідович Лікар-онколог хіміотерапевтичного відділення КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» (за згодою)
Голяніщев Максим Олександрович Доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, к.м.н. (за згодою)
Демешко Ольга Миколаївна Фахівець з питань фінансування системи охорони здоров’я Бюро ВООЗ в Україні (за згодою)
Кізима Роман Володимирович Лікар-онколог дитячий хірургічного відділення КНП Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» (за згодою)
Криничний Юрій Володимирович Заступник директора-начальник відділу по взаємодії з лікувальними закладами вторинного рівня надання медичної допомоги та розвитку платних послуг Департамент охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради (за згодою)
Кулеша Тетяна Григорівна Голова ради Громадської спілки «Орфанні захворювання України» (за згодою)
Максимова Зоя Володимирівна Асистент кафедри паліативної та хоспісної допомоги Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика (за згодою)
Марабян Роман Володимирович Директор КНП Харківської обласної ради «Обласний спеціалізований будинок дитини «Гіппократ», к.м.н. (за згодою)
Маркочева Наталія Вікторівна Адвокат ГО «Десяте квітня» (за згодою)
Муц Олег Михайлович Заступник директора з організації і контролю за впровадження медичної реформи КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради» (за згодою)
Подворчанська Вікторія Леонідівна Радник Адвокатського об’єднання «Юридична фірма «Астерс»» (за згодою)
Роханський Андрій Олегович Голова правління ГО «Інститут правових досліджень і стратегій», к.м.н. (за згодою)
Сташко Оксана Володимирівна Медичний директор КНП Сумської обласної ради «Обласна дитяча клінічна лікарня» (за згодою)
Томашівська Тетяна Володимирівна Медичний директор КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня», к.м.н. (за згодою)
Трофімов Ігор Петрович Завідувач амбулаторії мобільної бригади Центру паліативної допомоги дітям м. Київ (за згодою)
Чайковська Віра Володимирівна Керівник лабораторії соціальної геронтології ДУ «Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН України», директор Центру додаткової профосвіти, д.м.н., професор (за згодою)

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua