Як забезпечити хворих донорською кров’ю та її компонентами, що відповідають міжнародним стандартам безпеки

6 серпня 2021 о 15:52
537

В Україні вперше працівники служби крові здійснили процедуру підготовки заморожених еритроцитів для переливання. Вона  називається «кріоконсервування еритроцитів».

Процедура була тестовою і мала на меті довести ефективність сучасних рішень для заготівлі безпечних компонентів донорської крові, а також впровадження нових підходів до управління запасами, застосовуваних центрами служби крові у всьому світі. Вона проводилася у межах навчальної практичної програми у Сумському обласному центрі служби крові.

«Ще у лютому цього року ми провели процедуру гліцеролізації еритроцитів, —  повідомила Світлана Кривцун, медичний директор Сумського обласного центру служби крові, — а зараз здійснили дегліцеролізацію цієї дози еритроцитів. Контроль якості зразків показав, що ця технологія працює, а отриманий компонент повністю безпечний і готовий до переливання».

Перевага методу кріоконсервування еритроцитів, за словами Світлани Кривцун, полягає у тому, що процедури здійснювалися із використанням апарату Haemonetics АСР 215, де всі процеси автоматизовані, відбуваються у закритій системі і вплив людського чинника зводиться нанівець: практично відсутній ризик зараження у процесі підготовки компонентів крові,  водночас забезпечується високий стандарт якості компонентів, що відповідає найвищим світовим вимогам.

Сучасне обладнання, аферезні методики і автоматизовані процеси у центрах служби крові дадуть можливість своєчасно та в повному обсязі забезпечувати лікувальні заклади компонентами крові високої якості, створювати кріобанк та зберігати компоненти до 30 років. Такі висновки зробили учасники практичного семінару, що відбувся наприкінці липня у Сумському обласному центрі служби крові.

Співорганізаторами семінару-практикуму стали компанія «АЛТ Україна ЛТД» —  провідний постачальник комплексних рішень для лабораторій різного профілю та закладів системи охорони здоров’я, разом з компанією Haemonetics, світового лідера рішень для служби крові. Вони підтвердили, що центри служби крові, обладнані приладами для автоматичної обробки еритроцитів Haemonetics АСР 215, можуть заготовляти компоненти донорської крові, в тому числі рідкісних фенотипів, відповідно до міжнародних стандартів, а також формувати їх загальнодержавний стратегічний запас.

Нагадаємо, відповідно до прийнятої Стратегії розвитку національної системи крові на період до 2022 р., а також Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» на регіональному рівні центри крові мають централізовано заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати та розподіляти донорську кров та її компоненти.

Олександр Осадчий
Редакція журналу «Український медичний часопис»